Køb billet online & spar
Makrel

Makrel: Jeg er en rigtig Formel 1-fisk

Bliv klogere på makrellen, der ikke kun hurtigt ender i indkøbskurven som danskernes favorit fiskepålæg - den er også havets lynhurtige racerfisk!


Makrellen er en rigtig racerfisk!

Makrellen (Scomber scombrus) er en lynhurtig svømmer! Finnerne kan sluttes tæt ind til den strømlinede krop, hvilket giver minimal vandmodstand, når makrellen ræser gennem de frie vandmasser.


Makrellens halefinne har en kløvet form, hvilket giver høj fart og udholdenhed, men makrellens krop er stiv og ikke så god til at manøvrere. Men makrellen skal altså heller ikke kunne svømme slalom mellem alt muligt, det skal gå stærkt! Makrellen er en rovfisk, der fanger mindre fisk, vandlopper og andre smådyr.


Makrellen svømmer, fordi den ikke kan lade være

De fleste fisk har en svømmeblære, som bruges til at regulere, hvor fisken befinder sig i vandet og trykudligne, når fisken bevæger sig mellem dybere og lavere vand. Makrellen har dog ingen svømmeblære, og skal derfor svømme konstant, for ikke at falde til bunds. Derfor svømmer makrellen hele dens liv, og der er absolut ikke tid til en pause.


Da makrellen ikke har nogen svømmeblære, er den lynhurtige fisk alligevel i stand til at lave hurtige dyk og opstigninger i vandet, uden at den hæmmes at trykændringerne. Og heldigvis skal makrellen ikke svømme rundt helt alene, makrellerne lever nemlig i store stimer, ofte på flere hundredetusinde fisk!


Makrellen kan mærke sin sidemakker med sin sidelinje

I en stor makrelstime har fiskene god brug af deres sidelinjesystem. Sidelinjesystemet er en ekstra sans hos fiskene, der ses som en linje hen ad begge sider. Sidelinjen er et fintfølende organ, der kan sanse tryk i vandet. Således ved fisken, hvor langt nede i havet den befinder sig, om der er bølger på vej – eller om man er ved at støde ind i en af sine tusinde sidemakkere i makrelstimen. Med sidelinjesystemet kan makrellen altså fornemme, hvor tæt den er på sine sidemakkere, så de ikke svømmer ind i hinanden.


Makrellerne lever sammen i de hurtige stimer for at undgå at blive spist af større rovdyr, såsom tun, sæler og hvaler.


Læs flere spændende historier fra livet i havet

Fakta om makrellen

Størrelse:


Max. 60 cm

Føde:


Dyreplankton og små fisk

Habitat:


De frie vandmasser, 0-1000 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her