Køb billet online & spar
04.03.2019

Dine fiskevaner fortæller, hvem du er

Den typiske sushi-spiser er en 18-25 årig kvinde fra Københavnerområdet, og er du glad for en sildemad, er du muligvis en 66-75 årig mand fra Fyn. Helt ny rapport kortlægger danskernes fiskespisevaner – og resultaterne er overraskende.


Vis mig din fiskemad, og jeg fortæller dig, hvem du er. Dette kunne være overskriften på en helt ny rapport, som forsknings- og formidlingsprojektet FiSK står bag. Her har besøgende i fire danske akvarier svaret på spørgsmål om sig selv og deres fiskeindtagsvaner - og det har resulteret i interessante og overraskende fakta om danskerne og deres fiskespiseri.


”Vores undersøgelse viser blandt andet, at makrel i tomat er favoritvalget som pålæg i hele landet – men at makrel i tomat gradvist bliver mindre og mindre populær, jo ældre man bliver. Og hvis vi ser på uddannelsens længde, så gælder det, at jo længere uddannelse, jo mindre populær er makrelmaden,” fortæller forskningsleder i Kattegatcentret, Lone Thybo Mouritsen, der har ledet formidlingsdelen af projekt FiSK, og tilføjer:


”Der er dog absolut ingen grund til at opgive barndommens kærlighed til makrel i tomat. Den er nemlig en god kilde til de livsvigtige omega-3 fedtsyrer, som vi får fra fede fisk som makrel, sild og laks.”


FISKEFILETER HITTER PÅ LANDSPLAN

Ligesom makrelmadder er også fiskefileter et hit hos børnene og undersøgelsen viser, at den typiske fiskefiletspiser er en 6-11 årig dreng fra Vestjylland. Fiskefilet til aftensmad er også et hit, men endnu mere populært i Nord- og Vestjylland end i resten af landet. Der er dog forskel på, hvad vi foretrækker at spise til, for mens jyderne sværger til rugbrød, er både pommes frites og rugbrød populært tilbehør på Sjælland, når der er fiskefileter på menuen.


Resultaterne stammer fra projekt FiSK, som er et partnerskab mellem Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og fire danske akvarier: Kattegatcentret, Nordsøen Oceanarium, Fiskeri- og Søfartsmuseet og Den Blå Planet. Data i undersøgelsen er indsamlet i en periode på 20 måneder siden februar 2017, hvor mere end 7.000 danskere har indtastet data om dem selv og deres fiskeindtagsvaner i akvariernes FiSK-udstillinger. FiSK er støttet af Nordea-fonden.


DE YNGSTE OG DE ÆLDSTE SPISER OFTEST FISK

Undersøgelsen har blandt andet også set på, hvor tit vi danskere spiser fisk, og her viser det sig, at kun 17% af børnene og 11% af de voksne akvariegæster opfylder Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise fisk mindst to gange om ugen til hovedret og flere gange i ugen som pålæg.


”Det er blandt de yngste børn og de ældste voksne i undersøgelsen, at flest spiser nok fisk – og samtidig viser resultaterne, at andelen af personer, der kun sjældent spiser fisk, er højest for voksne med ingen eller kortere uddannelse,” fortæller Camilla Trab Damsgaard, der er en af de forskere på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, som har udarbejdet spørgeskemaet i undersøgelsen og bearbejdet resultaterne, og fortsætter:


”Fiskenes indhold af omega-3 fedtsyrer har blandt andet betydning for vores hjertekarsundhed, så det er lidt bekymrende at se, at det kun er under 10% af de 18-45 årige, som når Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise fisk mindst 2 gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg.”


MIDTJYDERNE SPISER MINDST FISK

Undersøgelsen afslører også spændende regionale forskelle i danskernes fiskeindtag. Blandt midtjyder og vestjyder er der flere, der spiser mindre fisk end anbefalet, end der er i resten af landet. Det er også i Midtjylland, der er flest, som kun sjældent spiser fisk, mens de flittigste fiskespisere bor i det nordlige og sydlige Jylland og i hovedstadsområdet.


Blandt både børn og voksne synes de fleste, at det bedste ved at spise fisk er, at det smager godt, mens hver femte angiver fiskens sundhedsværdi, som det der betyder mest for deres valg.

En tredjedel mener, at det værste ved at spise fisk er benene, mens en anden tredjedel af de voksne synes, det værste er, at fisk er dyrt.


”Det har været rigtig spændende at dykke ned i undersøgelsen af børn og voksnes fiskespisevaner, og vi er meget glade for, at samarbejdet med Københavns Universitet har givet Kattegatcentrets gæster mulighed for at bidrage til forskningen ved at indtaste data om deres egne vaner,” fortæller Lone Thybo Mouritsen, og fortsætter:


”Det er altid sjovt at sammenligne sig selv med andre, og jeg har fx fundet ud af, at jeg på nogle punkter minder om en 66-75 årig mandlig fynbo med erhvervsfaglig eller kort uddannelse. Jeg kan nemlig godt lide at få en sildemad til frokost. Ligesom kvinderne i undersøgelsen, sætter jeg dog også stor pris på røget laks”.


Konklusioner i FiSK’s Citizen Science-rapport:


  1. På landsplan er det kun 17% af børnene og 11 % af de voksne akvariegæster, som angiver, at de spiser nok fisk til at opfylde Fødevarestyrelsens anbefalinger.
  2. Det er blandt de yngste (1-11 år) børn og de ældste (over 55 år) voksne at flest når det anbefalede fiskeindtag.
  3. Makrel i tomat er favoritten som fiskepålæg i hele landet blandt både børn og voksne, men hos de voksne stiger populariteten for sild jo ældre, man bliver, og indtager førstepladsen hos voksne over 55 år.
  4. Over halvdelen af børn og voksne synes, at det bedste ved at spise fisk er, at det smager godt.
  5. En tredjedel af børn og voksne synes, at det værste ved at spise fisk er benene, mens en anden tredjedel af de voksne synes, det værste er, at fisk er dyrt.
  6. Den typiske fiskefilet-spiser er en 6-11 årig dreng fra Vestjylland.
  7. Den typiske sushi-spiser er en 18-25 årig kvinde fra Københavnsområdet, som har afsluttet grundskolen eller studentereksamen.
  8. Den typiske silde-spiser er en 66-75 årig mand fra Fyn med en erhvervsfaglig eller kort videregående uddannelse.


FAKTA


  • FiSK er et 3-årigt partnerskabsprojekt, som er udviklet i samarbejde mellem Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og de fire danske akvarier: Kattegatcentret, Nordsøen Oceanarium, Fiskeri- og Søfartsmuseet og Den Blå Planet
  • Projekt FISK er støttet af Nordea-fonden. Læs mere om Projekt FiSK her
  • I projekt FiSK har forskere fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet undersøgt, hvordan det påvirker børns sundhed og kognitive funktion at spise fed fisk, mens Kattegatcentret og de øvrige deltagende akvarier har formidlet om fisk og sundhed
  • Citizen science er betegnelsen for en type forskning, hvor man inddrager borgerne i at bidrage til udviklingen af ny viden
  • De fire akvarier har siden februar 2017 haft FiSK-udstillinger, hvor 10.827 danskere har indtastet data om dem selv og deres fiskeindtagsvaner. Resultaterne i rapporten er baseret på de 7.168 akvariegæster i alderen 1-95 år, som er bosat i Danmark, og som har besvaret alle spørgsmålene i undersøgelsen
  • Spørgeskemaet til FiSK’s Citizen Science er udviklet af forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Samme forskere har efterfølgende bearbejdet data indsamlet på akvarierne, med det formål at undersøge danskernes fiskeindtagsvaner
  • Fisk, og især fede fisk som fx laks, sild og makrel, indeholder livsvigtige langkædede omega-3 fedtsyrer, som har betydning blandt andet for vores hjertekarsundhed


Læs mere om Projekt FiSK her

Læs mere om udstillingen "Det levende køkken" her


Læs mere om forskning i Kattegatcentret her

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her