Hmm, hvad hedder den der lange fisk mon? Jo, det er såmænd langen! Langen ligner lidt en torsk, der er blevet hevet i, og de er faktisk også i familie med hinanden.
Der er ikke nogen tvivl om, hvorfor langen (Molva molva) har fået sit navn. Langen er nemlig meeeget lang, og den kan blive helt op til to meter lang. Langen er beslægtet med torsken og hvis man kigger efter, kan man også godt se, at den ligner en torsk, der er blevet strakt dobbelt så lang. Til forskel fra de andre torskefisk, så har langen kun to rygfinner, hvor de andre har hele tre styks.
Langen har det skæg' på dybt vand
Langen lever i det nordlige Atlanterhav - på dybt vand ved bunden og helt alene. Og hvad skal man så gå i krig med, når man bor på havets bund helt alene? Den lange enspænder er lidt af en akrobat, der smidigt kan smyge sig mellem stenrev, klipper og skibsvrag, hvor den ligger og gemmer sig og jager byttedyr.
Langen har store øjne, der hjælper den med bedre at kunne se i det dybe, mørke vand. Ligesom de andre torskefisk, så har langen også en skægtråd under hagen, som den kan bruge til at sanse byttedyr med. Der sidder smagsceller på skægtråden. Skægtråden er ekstra lang hos langen og med de ekstra store øjne, bliver det en leg for langen at finde mad i havets mørke dyb. Langens overbid viser også, at vi har at gøre med en fisk, der fanger sin føde ved havbunden.
Langens rogn er på toppen!
Når langen gyder i marts-august sker det på 100-300 meters dybde. Hunnerne gyder et kæmpe antal æg - mellem 20-60 millioner æg! Selvom langen lever ved bunden, falder æggene ikke til havets bund. De indeholder nemlig alle en lille samling af olie, der giver dem opdrift i vandet. Æggene flyder rundt i de højere vandlag og klækkes efter ca. 10 dage. De unge langer lever på lavere vand ved kysten til de efter 2-3 år svømmer længere ud i det dybe, mørke hav.