Køb billet online & spar
Sortplettet Kuglefisk
Sortplettet kuglefisk

Sortplettet kuglefisk: Mit smil knuser mange hjerter!

Bliv klogere på den sortplettede kuglefisk, der kan blive rund som en stor, stikkende og dødsens farlig badebold.

Den sortplettede kuglefisk er en alt for stor mundfuld!

Den sortplettede kuglefisk (Arothron nigropunctatus), og kuglefisk generelt, er kendt for sin unikke forsvarsmekanisme, hvor den puster sig op og bliver kuglerund! Kuglefisken har ingen skæl, så huden er meget elastisk og kan tåle, når den ekstremt elastiske mave fyldes med vand for at gøre fisken til en badebold.

Kuglefisken kan blive tre gange så stor som dens almindelige afslappede tilstand. Hele ansigtets form forsvinder ind i dens kuglerunde, udspilede krop.

Kuglefisken er også forsynet med bittesmå pigge, som normalt ikke er synlige, men de stikker ud til alle sider, når kuglefisken har pustet sig op. Den stikkende badebold er næsten umulig at gabe over. Alt dette mindsker risikoen for, at rovdyr ser kuglefisken som en lækker snack.

Kuglefisken ser nuttet ud, men er dødsens giftig!

Ud over denne stikkende badebold, der nærmest er umulig at gabe over, indeholder den sortplettede kuglefisk såmænd også giften tetrodotoxin, som gør den så giftig, at de færreste vil spise den. Det er den samme gift, der findes hos pindsvinefiskene, som den er i familie med. Begge producerer ikke giften selv, men har fået giften ved indtagelsen af bakterier, der producerer giften.

Kuglefisken svømmer ikke stærkt, så dens store overlevelsesteknik går altså ud på at være så uappetitlig som overhovedet muligt.

Sortplettet Kuglefisk

Sortplettede kuglefisk i alle regnbuens farver

Den sortplettede kuglefisk kan have mange forskellige farver. Fra den solgule slags, til hvide, brune og blålige – fælles for dem alle er, at de altid har sorte pletter. Kuglefisken har nogle store øjne, der kan bevæge sig uafhængigt af hinanden, så den kan se både fremad og bagud på samme tid.

Kuglefiskens smil knuser mange hjerter!

Kuglefisken har et helt unikt tandsæt. Den har kun fire tænder; to i overmunden og to i undermunden. Hver af de to tænder er vokset sammen, så det ligner lidt et næb. Med disse to hårde tandplader, kan den knuse hårde skaller fra skaldyr og spise dem. Tænderne bliver godt slidt af at knuse skaldyr, gnaske af koraller og alger, og derfor vokser de hele livet igennem.

Kuglefiskens store øjne, næbbede tænder og akavede svømning, gør den til en charmerende fisk, der altid fanger ens opmærksomhed i akvariet.

Fakta om den sortplettede kuglefisk

Størrelse

Max. 35 cm

Føde

Planter, krebsdyr og bløddyr

Habitat

Rev, 3-25 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her