Husk at medbringe gyldigt coronapas!
Almindelig søstjerne (Asterias rubens) i Kattegatcentret.
Almindelig søstjerne

Almindelig søstjerne: Hvad man ikke har i hovedet, må man ha’ i armene

Søstjerne (Asterias rubens)


Kært barn har mange navne – korsfisk, stjernefisk og nålepude har den almindelige søstjerne (Asterias rubens) lydt gennem tiden. Den har hverken hjerne eller hjerte, men til gengæld massevis af sugefødder på undersiden af armene. Dem bruger den til at bevæge sig med, og samtidigt fungerer sugefødderne som smagsløg, så søstjernen kan smage sig frem til sit bytte.

Tør du lægge arm med mig?


Livretten er blåmuslinger – men hov, hvad gør man så, når man er helt tandløs? Man spænder da bare armmusklerne! Søstjernes mund sidder på undersiden af kroppen mellem armene. Den skal derfor blot suge sine arme fast til skallerne og vriste dem fra hinanden. Når muslingen er åbnet bare 2 mm, kan søstjernen skyde maven ud af munden og fordøje muslingekødet i skallen.

Søstjernen vil give sin højre arm for ikke selv at blive ædt. Skulle det ske, at den bliver angrebet af for eksempel søsolen eller sandkrabben, kan den smide en arm og krybe i sikkerhed. Heldigvis vokser der en ny arm ud igen.

Fakta om almindelig søstjerne

Alder:

5-10 år

Søstjerner bliver typisk mellem 5-10 år gamle.
Udbredelse:

Den almindelige søstjerne er – som navnet siger – almindelig og findes i det nordøstlige Atlanterhav.


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her