Køb billet online & spar
Plettet wobbegong-haj (Orectolobus maculatus) i Kattegatcentrets store, tropiske hajtank.
Plettet wobbegong

Plettet wobbegong: Det er skæg’ at lege gemmeleg!

Den plettede wobbegong har et besynderligt navn og ser også ret besynderlig ud.  Her kan du læse om, hvorfor den hedder en wobbegong, hvorfor den ser ud som den gør, og hvad wobbegongerne har at gøre med gulvtæpper.

Wobbegongen ligner et gulvtæppe

Wobbegongerne er en familie af hajer (Orectolobidae) med 12 arter, der alle udelukkende lever nær Australiens kyst. Wobbegongerne er såkaldte tæppehajer (Orectolobiformes). De hedder sådan, fordi mange af arterne har et mønster på oversiden, der kan minde om det på et tæppe.

Den plettede wobbegong (Orectolobus maculatus) er ingen undtagelse med sit mønster af cirkler på oversiden. Sammen med dens flade form og de frynselignende føletråde ved munden, ligner den plettede wobbegong minsandten et slags gulvtæppe! Navnet wobbegong stammer fra aboriginernes ord for skæg, og de blev tidligere kaldt skæghajer på dansk.

Det er ikke alle, der kan ligge og dase ligesom wobbegongen

Mange hajer skal svømme hele livet for at føre det iltrige vand over gællerne, så de kan ”trække vejret”. Nogle hajer har imidlertid udviklet muskuløse gæller, så de aktivt kan pumpe vand over gællerne, og på den måde ikke konstant behøver at være i bevægelse. Dette gælder bl.a. for wobbegongerne, og det er derfor, at de kan ligge og dase hele dagen på havbunden.

Plettet wobbegong: Det er skæg’ at lege gemmeleg

Med wobbegongens flade facon, tæppemønster og stille adfærd, er den vældig godt kamufleret på bunden i det tropiske rev. Selvom den plettede wobbegong kan blive over 3 meter lang, er den alligevel stort set usynlig, da den er så godt kamufleret. Wobbegongen kan derfor let fange sit bytte i bagholdsangreb. Om dagen ligger den og daser, men om natten er den aktiv for at jage. Kommer der en fisk, svømmer den op og viser sit rette ansigt med det sylespidse gebis. Haps!

Du skal aldrig træde på wobbegong-guldtæppet

Den plettede wobbegong kan svømme så tæt på kysten, at den næsten rager op over vandet. Derfor kan man med fordel se sig godt for, hvis man sopper rundt i det Indiske Ocean omkring det sydlige Australien, hvor wobbegongen holder til. Til trods for deres ellers rolige og uskyldige væremåde, har den plettede wobbegong et sæt skarpe tænder, som den ikke er bange for at bruge. Alt, hvad der kommer tæt på wobbegongens mund, bliver der smagt på. Wobbegongen kan derfor også finde på at bide mennesker, der kommer til at træde på den eller blot står for tæt på.

Bliv klogere på de fascinerende hajer - havets herskere!

Læs mere om fodring af Kattegatcentrets tropiske hajer her

Fakta om plettet wobbegong-haj

Størrelse:


320 cm

Maksimal længde: 320 cm, normalt 180 cm

Antal unger:

37

Føder op til 37 unger, som er ca. 21 cm lange. Hajen er ovovivipar. Det vil sige, at æggene klækker lige inden fødslen, hvorefter hajen føder levende unger.

Føde:


Fisk, krebsdyr og bløddyr

Habitat:

Rev, 0-250 m

Levested:

Det Indiske Ocean omkring det sydlige Australien.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her