Køb billet
Plettet wobbegong-haj (Orectolobus maculatus) i Kattegatcentrets store, tropiske hajtank.
Plettet wobbegong

Plettet wobbegong: Det er skæg’ at lege gemmeleg!

Den plettede wobbegong-haj (Orectolobus maculatus) er flad og virkelig godt kamufleret. Faktisk ligner den et tæppe i brunlige nuancer, og frynserne langs kæben ligner tang, der vokser på en sten. Det besynderlige skæg hjælper til at skjule kroppens omrids, og derfor er den så svær at se, når den ligger blandt sten og koraller på havbunden.


Det er da også evnen til at lege gemmeleg, der er wobbegong-hajens allerstørste force. Selvom den bliver op til tre meter lang, er hajen stort set usynlig og kan derfor let fange sit bytte ved et bagholdsangreb. Den ligger på lur på havbunden, og når der kommer en fisk, svømmer den op og viser sit rette ansigt med det sylespidse gebis. Haps!


Lidt af en slugehals

Den plettede wobbegong svømmer ofte så tæt på land, at den næsten rager op over vandet. Derfor skal man se sig godt for, hvis man sopper rundt i det Indiske Ocean omkring det sydlige Australien, hvor wobbegongen holder til.


Alt, hvad der kommer tæt på hajens mund, bliver nemlig bidt. Og den er altså lidt af en slugehals – man har for eksempel set den sluge en bambushaj i én mundfuld!


Navnet wobbegong stammer fra aboriginernes ord for skæg, og blev tidligere også kaldes skæghaj på dansk.


Vi fodrer vores plettede wobbegong-haj og alle de andre tropiske hajer i hajtanken hver dag kl. 14!


Læs mere om fodring af Kattegatcentrets tropiske hajer her


Tør du dykke med en plettet wobbegong-haj?

Vidste du, at du også kan dykke med vores plettede wobbegong-haj og alle de andre store hajer i hajtanken?


Læs mere om at få et prøvedyk i BIG SHARK DIVE her


Bliv klogere på de fascinerende hajer - havets herskere!

Fakta om plettet wobbegong-haj

Længde:


320 cm

Maksimal længde: 320 cm, normalt 180 cm

Antal unger:


37

Føder op til 37 unger, som er ca. 21 cm lange. Hajen er ovovivipar. Det vil sige, at æggene klækker lige inden fødslen, hvorefter hajen føder levende unger.

Levested:


Det Indiske Ocean omkring det sydlige Australien.


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her