Husk at medbringe gyldigt coronapas!
Grøn Chromis
Grøn Chromis

Grøn Chromis: SKAL DER YDES EKSTRAORDINÆR BØRNEPASNING?

Er du grøn af misundelse?


Grøn Chromis' (Chromis viridis) slægtsnavn Chromis kommer af chrom, der betyder farve på græsk. Fiskene i denne slægt er nemlig alle meget farverige, og grøn chromis er ingen undtagelse. Dens artsnavn viridis betyder også grøn, da grøn chromis har en speciel lys grøn farve, med en helt specielt skinnende iriseren, så fiskens nuancer skifter alt efter hvordan lyset lander på den, hvilket fremkalder mange forskellige nuancer.
Det er nogle små fisk, der højest bliver til 10 cm. lange og deres runde, buttede form og store øjne, gør dem til nogle utroligt kønne og fine fisk. De grønne chromis er meget fredelige og lever sammen i små stimer. Grøn chromis er ikke den store jæger. De lever nemlig af at spise plankton, både planteplankton og dyreplankton, i form af ung yngel og små krebsdyr.

Min familie er en flok klovne!


Grøn chromis, og de andre jomfrufisk, er faktisk i familie med klovnfiskene. Alle har de den fine runde form og flotte farver. Men til forskel fra klovnfiskene, gemmer de sig ikke i en søanemone, men svømmer dog ofte mellem grenene på hårde koraller som beskyttelse. Specielt når de er unge, er de tæt knyttet til en koral, hvor de gemmer sig og er beskyttet mod rovdyr

Læs mere om klovnfisk

Grøn Chromis

Grøn Chromis, som gemmer sig blandt koraller


Grøn Chromis yder ægstraordinær børnepasning


Grøn chromis yngler over sandbunde, hvor hannen bygger en rede. Når det er ved at være tid, skifter han farve og bliver mere gullig, og lokker hunner til reden. Der er ofte en del hunner ved én hans rede. Hvis hunnerne kan lide, hvad de ser, lægger de deres æg i reden, som klækker allerede efter 2-3 dage. Hunnerne smutter igen efter æglægningen og hannen er ladt alene til at passe æggene. Han vogter dem og vifter friskt iltet vand henover dem med sine finner. Det er hårdt arbejde, at passe alle æggene helt alene – måske lidt for hårdt? Som en belønning til sig selv, spiser hannen de æg, der ikke synes at klække. Så får han ny energi, og der dannes ikke dårlige bakterier i reden.

Læs mere om livet i havet


Fakta om Grøn Chromis

Størrelse:

Max. 10 cm

Føde:

Plankton

Habitat:

Koralrev, 1-20 m

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her