Køb billet online & spar
Grøn Chromis
Grøn chromis

Grøn chromis: SKAL DER YDES EKSTRAORDINÆR BØRNEPASNING?

Bliv klogere på koralfisken grøn chromis, der har en smuk, lysegrøn farve, og hvor det er hannerne, der står for børnepasningen.

Er du grøn af misundelse på grøn chromis?

Grøn chromis' (Chromis viridis) slægtsnavn Chromis kommer af chrom, der betyder farve på græsk. Fiskene i denne slægt er nemlig alle meget farverige, og grøn chromis er ingen undtagelse. Dens artsnavn viridis betyder grøn. Grøn chromis har en speciel lysegrøn farve, med en helt specielt skinnende iriseren, så fiskens nuancer skifter alt efter, hvordan lyset lander på den.

Grøn chromis er nogle små fisk, der højst bliver 10 cm lange - og deres runde, buttede form og store øjne, gør dem til nogle utroligt kønne og fine fisk. Grøn chromis er meget fredelige og lever sammen i små stimer. Grøn chromis er ikke den store jæger. De lever nemlig af at spise plankton - både planteplankton og dyreplankton, i form af ung yngel og små krebsdyr.

Grøn Chromis' familie er en flok klovne!

Grøn chromis og de andre jomfrufisk, er faktisk i familie med klovnfiskene. Alle har de den fine, runde form og flotte farver. Men til forskel fra klovnfiskene, gemmer de sig ikke i en søanemone, men svømmer dog ofte mellem grenene på hårde koraller som beskyttelse. Specielt når de er unge, er de tæt knyttet til en koral, hvor de gemmer sig og er beskyttet mod rovdyr

Læs mere om klovnfisk

Grøn Chromis

Grøn Chromis yder ægstraordinær børnepasning

Grøn chromis yngler over sandbunde, hvor hannen bygger en rede. Når det er ved at være tid, skifter han farve og bliver mere gullig, og lokker hunner til reden. Der er ofte en del hunner ved én hans rede. Hvis hunnerne kan lide, hvad de ser, lægger de deres æg i reden, som allerede klækker efter 2-3 dage.

Hunnerne smutter igen efter æglægningen, og hannen er ladt alene til at passe æggene. Han vogter dem og vifter frisk-iltet vand henover dem med sine finner. Det er hårdt arbejde at passe alle æggene helt alene – måske lidt for hårdt? Som en belønning til sig selv, spiser hannen nemlig de æg, der ikke synes at klække. Så får han ny energi, og der dannes ikke dårlige bakterier i reden.

Læs mere om livet i havet

Fakta om Grøn Chromis

Størrelse:

Max. 10 cm

Føde:

Plankton

Habitat:

Koralrev, 1-20 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her