Køb billet online & spar
Vestatlantisk pigrokke i Kattegatcentret.
Vestatlantisk pigrokke

Vestatlantisk pigrokke: Du vil ikke rammes lige i hjertet af mig!

Den vestatlantisk pigrokke er flad og kan blive op til to meter lang! Læs mere om havets store pandekage her.

Den vestatlantiske pigrokke er som en bølge i havet

Den vestatlantiske pigrokke (Hypanus americanus) hører hjemme i det vestlige Atlanterhavs varmere vande, hvor den blafrende svømmer henover bunden ved koralrev, sandbundede laguner og ålegræs. Med sine store finner, der er helt sammenvokset med kroppen, kan pigrokken nemlig lave bølgende bevægelser og på den måde bevæge sig fremad.

Den bølgende svømmemetode gør den vestatlantiske pigrokke til en god svømmer, der kan manøvrere hurtigt og præcist. Det er typisk for pigrokkerne, at de svømmer langt og har et enormt område, som de afsøger for føde.

Den vestatlantiske pigrokke kan blive helt op til to meter bred og veje hele 135 kg. Sikke en mundfuld!

Vestatlantisk pigrokke: Nej tak til sand i maden!

Om dagen graver den vestatlantiske pigrokke sig let ned i sandbunden, så kun øjnene titter op. Når mørket falder på, ryster den sandet af sig og går på jagt. Den svømmer langs havbunden og søger efter muslinger, krebsdyr, orme og små fisk. Finder den et lækkert bytte, lægger den sig over det, og blæser sandet omkring det væk. Rokken kan nemlig tage vand ind gennem dens gælleåbninger på oversiden – de såkaldte spirakler - og skyde det ud gennem gælleslidserne på undersiden. Nej tak til sand i maden!

Vestatlantisk pigrokke: Du vil ikke rammes i hjertet af mig!

Pigrokkerne har en lang hale, og ca. midtvejs på den, sidder der en giftig pig. Hvis rokken føler sig truet, kan den slå ud med halen og stikke sin fjende. Det gør rigtig ondt at blive stukket, men er normalvis ikke dødeligt. Dog kan det føre til døden, hvis man bliver stukket på udsatte områder på kroppen.

Det skete for den australske dyreforkæmper Steve Irwin, da han var ude at optage et program om farlige dyr i forbindelse med sit TV-program "The Crocodile Hunter". Han kom for tæt på en pigrokke (dog ikke en vestatlantisk pigrokke), som desværre og meget uheldigt stak ham lige i hjertet, enten i forsvar eller af ren forskrækkelse.

Den vestatlantiske pigrokkes elektriske supersanser

Ligesom hajerne, har rokkerne en 6. sans, den såkaldte elektriske sans. Med den kan de opfange elektriske signaler fra andre organismer, og det kan både hjælpe dem med at finde byttedyr og selv undgå rovdyr.

Sanseorganerne, der kan opfange de elektriske signaler, hedder lorenzini ampuller. De findes især på hovedet, og den vestatlantiske pigrokker er kendt for at have ekstra mange lorenzini ampuller på undersiden af hovedet, og må derfor antages for at have elektriske supersanser!

Læs mere om hajerne – havets herskere

Den vestatlantiske pigrokke føder levende unger

Nogle hajer og rokker lægger æg, mens andre arter føder levende unger. Den vestatlantiske pigrokke føder levende unger, normalvis 3-4 stykker i et kuld. Ligeså snart ungerne er født, er de klar til det barske liv i havet på egen hånd.


Få akvarier i Europa har haft succes med at få den vestatlantiske pigrokke til at yngle, men Kattegatcentrets pigrokker har adskillige gange født et kuld pigrokkeunger. Det skete blandt andet den 22. september 2012, hvor vi fangede begivenheden på kamera.

Se den unikke optagelse under faktaboksen.

Fakta om vestatlantisk pigrokke

Længde:

200 cm

Bliver op til 2 meter lang, dog normalt kun 90 cm.

Vægt:

135 kg

Kan veje op til 135 kg.

Føde:

Bløddyr (snegle og muslinger), fisk og krebsdyr. Rokken har flade tænder, der virker som møllesten, der knuser byttets ofte hårde skal.

Habitat:

Bundlevende, 0-50 m

 
Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her