Husk at medbringe gyldigt coronapas!
Vestatlantisk pigrokke i Kattegatcentret.
Vestatlantisk pigrokke

Vestatlantisk pigrokke: Du vil ikke rammes lige i hjertet af mig!

Vestatlantisk pigrokke (Dasyatis americana)


Den Vestatlantisk pigrokke hører til i det vestlige Atlanterhavs varmere områder, hvor den blafrer omkring på bunden ved koralrev, laguner med sandbund og ålegræs.

Nej tak til sand i maden!


Selvom den to meter brede rokke kan veje op til 135 kg, rager den ikke op i landskabet. Om dagen graver den sig nemlig ned i sandet, så det kun er øjnene, der titter frem. Når mørket falder på, ryster den sandet af sig og begynder at afsøge bunden for muslinger, krebsdyr, orme og små fisk. Støder den på et bytte, lægger den sig over det og blæser sandet omkring det væk. Nej tak til sand i maden!

Halvvejs nede på halen sidder en giftig pig med modhager. Hvis rokken føler sig truet, svirper den halen op og spidder fjenden. Giften er ikke dødelig, men det kan være farligt, hvis man bliver stukket på et vitalt sted.

Det skete for den australske krokodillejæger Steve Irwin, da han var ude for at optage et program om farlige dyr. Han kom for tæt på en pigrokke (dog ikke en vestatlantisk pigrokke), som endte med at stikke ham lige i hjertet enten i forsvar eller af ren forskrækkelse.

Har du set en pigrokke føde?


Få akvarier i Europa har succes med at få den vestatlantiske pigrokke til at yngle, men i Kattegatcentret føder én af vores to hunner jævnligt et kuld unger. Det skete blandt andet den 22. september 2012, hvor vi fangede begivenheden på kamera.

Se den unikke optagelse under faktaboksen.

Fakta om vestatlantisk pigrokke

Længde:

200 cm

Bliver op til 2 meter lang, dog normalt kun 90 cm.
Vægt:

135 kg

Kan veje op til 135 kg.

Føde:

Bløddyr (snegle og muslinger), fisk og krebsdyr. Rokken har flade tænder, der virker som møllesten, der knuser byttets ofte hårde skal.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her