Køb billet online & spar
Sorttippet revhaj

Sorttippet revhaj: Jeg dypper min rygfinne i sort maling

Bliv klogere på den sorttippede revhaj, der er let at kende på sine sortfarvede finner, og hvor det altid er kærlighed ved første bid!

Kend den sorttippede revhaj på de sorte tipper

Den sorttippede revhaj (Carcharhinus melanopterus) er en af de mindste hajer, der lever i Kattegatcentrets tropiske hajtank. De bliver oftest 90-120 cm lange, men de kan dog blive helt op til to meter lange. Den kendes nemt på de sorte tipper på alle finner, undtaget bugfinnerne. De sorte tipper ses dog specielt på den første af de to rygfinner, samt halefinnen.

Sorttippet revhaj: smager mennesker mon godt?

Den sorttippede revhaj lever almindeligvis på lavt vand ved koralrev. Den kan også findes i mangrover og endda nogle gange i ferskvand, nemlig i floder tæt på havet. Den sorttippede revhaj er et aktivt rovdyr, der for det meste jager fisk, men de kan også finde på at spise krebsdyr, blæksprutter og andre bløddyr.


Det er blevet rapporteret, at den sorttippede revhaj har bidt mennesker. Det er oftest sket, når mennesker har soppet på det lave vand, og hajen har set dem som et bytte eller en trussel. Mennesket er dog indtil videre sluppet levende fra mødet med den sorttippede revhaj, og den har ingen menneskeliv på samvittigheden.

Omvendt har vi mennesker mange hajliv på samvittigheden, ikke mindst når det gælder den sorttippede revhaj. Den er nemlig en almindelig spisefisk, og bruges fx til den berygtede og ubæredygtige hajfinnesuppe. Der er nu så få sorttippede revhajer tilbage, at arten er markeret ”sårbar” af IUCN.

For den sorttippede revhaj er det altid kærlighed ved første bid

Når det er tid til at parre sig, svømmer den sorttippede revhaj-han tæt på hunnen. Man mener, at hunnen frigiver duftstoffer til vandet, som hannen tiltrækkes af. Og så sker det! Hannen bider sig fast til hunnen - enten lige bag hendes gællespalter eller i en af hendes brystfinner. Det er det såkaldte kærlighedsbid, der findes hos flere arter af hajer. Hannen bider sig fast til sin mage under parringen, for ellers kan det være svært at blive tæt op ad hinanden under parringen i det frie vand.


Hunnen er drægtig i 8-9 måneder, og et kuld er typisk på 2-4 unger. Når ungerne fødes, er de allerede nogle store krabater på 40-50 cm i længden.

Bliv klogere på hajer her - havets herskere

Fakta om den sorttippede revhaj

Størrelse:

Max. 200 cm

Føde:

Små fisk, bløddyr og krebsdyr

Habitat:

Rev, 20-75 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her