I alt 50 elever fra Grenaa Gymnasium og Grenaa HTX skulle i den grad tænke på forskning og innovation, da de torsdag den 24. april deltog i Forskningens Døgn i Kattegatcentret under temaet ”Bæredygtig produktion af sunde fødevarer fra havet”.
Her skulle eleverne konkurrere om at designe det smarteste anlæg til bæredygtig produktion af fisk, muslinger og tang. En opgave, som potentielt kan være med til at skaffe sunde og bæredygtige fødevarer til klodens voksende befolkning.
”Verdens behov for sunde fødevarer bare vokser og vokser, og der er ikke mindst et behov for bæredygtige fødevarer fra havet. Derfor arbejder Hjarnø Havbrug, AlgeCenter Danmark og forskere og virksomheder verden over på at udvikle bæredygtige metoder til integreret produktion af fisk, muslinger og tang, hvor muslinger og tang så at sige ”rydder op” efter fiskeproduktionen. Det var derfor en interessant opgave at stille eleverne i dag i forbindelse med Forskningens Døgn”, fortæller forskningsleder Lone Thybo Mouritsen fra Kattegatcentret/Havets Hus, som sammen med de øvrige partnere i AlgeCenter Danmark og Hjarnø Havbrug var initiativtager til arrangementet i Kattegatcentret.
Eleverne konkurrerede i innovation
Eleverne blev inddelt i små virksomhedshold, som skulle konkurrere om at finde den mest optimale placering af et havbrug i et havområde. Samtidig skulle eleverne beregne, hvor meget tang og muslingebiomasse de fiktive virksomheder skulle producere, for at fjerne næringsstofforureningen fra fiskeproduktionen. For at sikre, at eleverne var klædt på til at løse de svære udfordringer, hørte de først to spændende foredrag under overskrifterne ”Marinøkologi for dummies” og ”Integreret MultiTrofisk Akvakultur”.
”Eleverne gik til de komplicerede regneopgaver med krum hals. De arbejdede dybt koncentreret og fik alle analyseret sig frem til nogle gennemtænkte og fornuftige placeringer af deres fiktive havbrug. Vi var meget imponerede over elevernes engagement, og håber at nogle af dem får mod på at gå forskervejen”, fortæller forsker Annette Bruhn fra Aarhus Universitet og AlgeCenter Danmark.
Fakta
- Uddannelsesministeriet er initiativtager til Forskningens Døgn, der er en årligt tilbagevendende videnskabsfestival, der i 2014 løber af stablen den 24., 25. og 26. april. Formålet er at øge opmærksomheden og vække interesse for forskning hos den danske befolkning og skabe forståelse for den betydning, som forskning har for vores samfund og hverdag
- Initiativtagerne til Forskningens Døgn-arrangementet i Kattegatcentret var Hjarnø Havbrug, Kattegatcentret/Havets Hus og AlgeCenter Danmark. Bag AlgeCenter Danmark står Aarhus Universitet, Teknologisk Institut og Kattegatcentret/Havets Hus
- Det er 3. år i streg, at Kattegatcentret slår dørene op for Forskningens Døgn
Læs mere om Kattegatcentrets skoletjeneste her