Køb billet online & spar
Kattegatcentrets hajer i topform med tang
01.04.2016

Kattegatcentrets hajer i topform med tang

I Kattegatcentret er hajerne med på helsebølgen. Siden nytår har dyrepasserne nemlig givet hajerne blæretang som supplement til deres middagsmåltid, og det kan både ses og mærkes på hajerne.

Tang er de seneste år blevet udnævnt som den nye superfood med et hav af gavnlige egenskaber. Kattegatcentrets hajer er hoppet med på helsebølgen og har siden nytår fået suppleret deres foder med den trendy og sunde grøntsag fra havet.

”Vi ved, at hajer naturligt indtager relativt store mængder af tang nedarvet gennem fødekæden, men at hajer aktivt kan finde på at spise tang direkte, og at det rent faktisk har vist sig at være sundt for dem, kom som en stor overraskelse for os,” fortæller Rune Kristiansen, kurator og marinbiolog i Kattegatcentret.


Tang: Superfood for hajer

De sidste par måneder har der været tang med på menuen under den daglige fodring og træning af hajerne kl. 14, og det har vist sig at have en positiv indvirkning på hajerne.

”Vi mener allerede at kunne registrere en mærkbar forskel på hajernes fysiske velbefindende og deres evne til at koncentrere sig under træningen. Hajernes skind er fx blevet langt mere glansfyldt og deres tænder dét stærkere,” fortæller Rune Kristiansen.

Men det er ikke alle typer tang, som kan lokkes i hajerne.

”Vi har prøvet alt fra søsalat til savtang, men det har vist sig, at hajerne har en særlig smag for blæretang, og det er sjovt nok også den tangart, som vi bruger til tangchips i vores café,” fortæller Rune Kristiansen.

Kattegatcentret blærer sig med tang

Dette er blot ét blandt mange nye tiltag med tang, som Kattegatcentret har haft succes med over de seneste par år. Ikke alene serveres der tang i caféen, men Kattegatcentret sætter også dyrkning og anvendelse af tang på dagsordenen i flere innovative forskningsprojekter.

”Vi tror på tang som en af fremtidens spændende og bæredygtige ressourcer, og vores seneste resultater med at fodre hajerne med tang understøtter blot dette,” fortæller Bjarne Klausen, direktør i Kattegatcentret.


FAKTA

  • Det er hajerne i den store, tropiske hajtank, der dagligt bliver håndfodret med blæretang. Det gælder både Kattegatcentrets revlehajer, sorttippede revhajer, hvidtippede revhajer, nursehajer, bambushajer, sandtigerhaj, zebrahaj og wobbegong haj
  • Tang er rig på Omega-3 fedtsyrer, sunde kostfibre, antioxidanter, bioaktive stoffer og har et højt indhold af protein. Derudover indeholder tang op til 100 gange større koncentration af vitaminer og mineraler end alm. frugt og grønt
  • Kattegatcentret forsker i dyrkning og anvendelse af alger i regi af AlgeCenter Danmark, der omfatter et særligt anlæg ved siden af Kattegatcentret på Grenaa havn. Anlægget er det første af sin slags i Danmark og er udgangspunkt for en lang række forsknings-, formidlings- og udviklingsprojekter. Læs mere her
  • Kattegatcentret er med til at sætte dyrkning og anvendelse af tang på dagsordenen i et nyt banebrydende innovationsprojekt kaldet MAB4, der i starten af året modtog 11,8 millioner kroner i støtte fra Innovationsfonden. Læs mere her

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her