Køb billet online & spar
Danmarks største konference om alger findes i Kattegatcentret
11.10.2017

Tang giver klimavenlige ko-bøvser

Når forskere og virksomheder for syvende gang samles i Grenaa for at snakke tang, er det blandt andet anvendelse af tang i landbrugsproduktion, der bliver diskuteret. Tang kan nemlig gøre planter mere hårdføre over for sygdomme og udtørring, og hvis man blander tang i køernes foder, bøvser de mindre af den klimaskadelige gas metan.


Onsdag og torsdag den 11. og 12. oktober mødes tangnørder fra både Danmark og udlandet traditionen tro i Grenaa for at dele viden om dyrkning og anvendelse af tang. I alt 75 forskere og virksomhedsfolk har valgt at tage to dage ud af kalenderen for at udveksle praktiske erfaringer og den nyeste forskningsviden.


Det overordnede tema for årets konference er bæredygtighed i hele produktionskæden lige fra dyrkning og høst til den måde, man anvender tangen på, hvad enten det er til fødevarer, foder, hudpleje eller noget helt andet.


”Konferencen fungerer som et supergodt forum for udveksling af idéer, viden og vidensbehov mellem erhverv og forskning,” siger Annette Bruhn, som er seniorforsker på Aarhus Universitet, Institut for Bioscience.


Inspiration fra udlandet

AlgeCenter Danmark, der arrangerer den årligt tilbagevendende konference, gør meget ud af at hente eksperter fra det store udland som inspiration til udvikling af den danske tangbranche. Til årets konference er der blandt andet inviteret en forsker fra den canadiske virksomhed Acadian Seaplants, som udvikler og forhandler tang-ekstrakt til bæredygtig planteproduktion. Tangen gør planterne mere hårdføre, og stimulerer også væksten, så udbyttet øges.


Tang til sunde tarme og smuk hud

Tang i dyrefoder giver køer og grise bedre tarmsundhed, men også i plejeprodukter kan tang noget særligt. Den danske virksomhed Melissa, som laver økologiske hudplejeprodukter, bruger således konferencen som anledning til at præsentere en prototype på en ny hudplejeserie med bioaktive ekstrakter fra færøsk dyrket sukkertang.


Renere vand med tang

Dyrkning og høst af tang kan også bruges som en genvej til et renere havmiljø. Det er fokus for et møde umiddelbart efter konferencen for medlemmer af AlgeCenter Danmarks erhvervsnetværk og andre med interesse for bæredygtig produktion.


”Vi har inviteret virksomheden Langsand Laks til at fortælle, hvordan de producerer fisk i anlæg på land, og med fra Portugal har vi en virksomhed, som kombinerer landbaseret fiskeproduktion med produktion af tang. Det er der nemlig spændende perspektiver i, fordi tang optager næringsstoffer fra det vand, det vokser i. Derfor kan tangen bruges til både at reducere udledning af næringstoffer fra fiskeproduktionen, og som et ekstra produkt,” fortæller Lone Thybo Mouritsen, forskningsleder i Kattegatcentret, og fortsætter:


”På Djursland har der jo været stor debat om mulig forurening i forbindelse med fiskeproduktion til havs, og derfor er det særlig interessant at diskutere mulighederne for at etablere bæredygtig landbaseret fiskeproduktion netop her”.


FAKTA OM NORDIC SEAWEED CONFERENCE:


  • Konferencen afholdes for 7. gang fra d. 11. oktober kl. 11.00 -12. oktober kl. 14.30, på Kystvejens Hotel, Kystvej 26 i Grenaa
  • Nordic Seaweed Conference afholdes af AlgeCenter Danmark som er et forsknings-, innovations- og formidlingssamarbejde mellem Aarhus Universitet,Teknologisk Institut og Kattegatcentret
  • Konferencen i 2017 sponsoreres af Visit Djursland
  • Deltagerne i Nordic Seaweed Conference er 50% forskere og 50% erhvervsfolk. Cirka 50% af deltagerne er fra udlandet og 50% er fra Danmark

Læs mere om konferencen her


Læs mere om AlgeCenter Danmark her

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2025
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her