Køb billet online & spar
06.08.2018

VERDENS MEST NUTTEDE FISK SENDES TIL JAPAN

Kattegatcentret har netop sendt 50 små stenbidere til Japan, der med deres høje nuttethedsfaktor skal være eksotisk trækplaster i et stort akvarium i Tokyo.

Med sit hundehvalp-lignende hoved og buttede krop er stenbideren et levende eksempel på, at fisk godt kan være nuttede, og med sine smukke farver anses den tilmed for at være en meget eksotisk fisk på den anden side af jordkloden.


Derfor blev 50 kun 2-3 centimeter lange stenbidere opdrættet i Kattegatcentret modtaget med åbne arme, da de fredag morgen dansk tid ankom til Japan, hvor de skal være trækplaster i et såkaldt "Nordsø-akvarium" i Tokyo Sea Life Park.


”Stenbideren er utroligt kær at se på og har nogle flotte farver. Så hvor vi anser farvestrålende koralfisk for at være eksotiske, så er det stenbideren, der på den anden side af jordkloden anses for at være en eksotisk fisk - og jeg vil tro, at det netop er årsagen til, at de har valgt stenbideren til at være ikonfisk i deres akvarium med fisk fra Nordsøen,” fortæller marinbiolog og kurator i Kattegatcentret, Rune Kristiansen.



En lang og vanskelig transport


At transportere fisk er dog en vanskelig proces, og det kræver stor ekspertise og knowhow. Det var derfor nogle lettede biologer fra både Kattegatcentret og Tokyo Sea Life Park, der med glæde kunne konstatere, at samtlige stenbidere havde overlevet den lange rejse fra Grenaa til Japan.


”Det er meget svært at transportere fisk, fordi bare små udsving i faktorer som temperatur, pH-værdi og salinitet, kan have fatale konsekvenser. Derfor har vi forberedt os grundigt og lavet en masse test, hvor vi har imiteret forholdene under transporten, så vi trygt kunne sende pakken med stenbidere ud på den over 30 timer lange rejse,” fortæller Rune Kristiansen.


Opdrættet i Kattegatcentret


De 50 små stenbidere er alle opdrættet i Kattegatcentret, og processen startede i foråret, hvor Kattegatcentret satte voksne stenbidere sammen i par.


”Så snart hunnernes æg var blevet befrugtet, begyndte hannerne at vogte dem – nøjagtigt som de gør i naturen, og de kan faktisk være meget aggressive. Hannerne kunne fx godt finde på at angribe os, når vi ville undersøge æggene for at følge udviklingen,” fortæller Rune Kristiansen.


Det er anden gang, at Kattegatcentret sender stenbidere til Japan. I 2015 blev der nemlig også sendt en sending af sted med de nuttede fisk.


”Vi har fået et rigtig godt samarbejde med Tokyo Sea Life Park, og det er som altid en stor glæde, når vi forsyner vores kollegaer i branchen med fisk. Vores avlsprogrammer har nemlig til formål at gøre os selv og vores kollegaer selvforsynende med dyr, så vi begrænser indsamlingen fra naturen så meget, som overhovedet muligt,” fortæller Rune Kristiansen.


Fakta:



  • De 50 små 2-3 centimeter lange stenbidere ankom til Tokyo Sea Life Park fredag morgen den 3. august
  • Stenbiderne skal i Japan være trækplaster i et Nordsø-akvarium med fisk fra Nordsøen
  • Stenbiderne er alle opdrættet i Kattegatcentret
  • Stenbideren (Cyclopterus lumpus) er kendetegnet ved at have en plump krop beklædt med tyk hud med rækker af benknuder
  • Bugfinnerne er sammenvoksede og danner en sugeskive på bugen, som fisken suger sig fast på sten og andet hårdt bundlag med
  • Stenbideren lever langt til havs, men trækker ind til kysterne for at gyde i foråret
  • Ægklumpen bevogtes fanatisk af hannen indtil æggene klækkes, og ungerne klarer sig selv
  • Hunnen kaldes også for kvabso eller kulso
  • Hannen har rødlige farver i gydesæsonen, mens hunnen er mere grønlig
  • Siden 2008 har Kattegatcentret arbejdet målrettet med specifikke opdrætsprogrammer for flere af centrets danske og tropiske fiskearter. Læs mere her


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her