Stenbidere til Japan
23.06.2015

Akvarium i Japan får stenbidere af Kattegatcentret

Tokyo Sea Life Park i Japan har netop modtaget 52 små stenbidere opdrættet i Kattegatcentret.

Efter en transport på 35 timer ankom 52 små stenbider-unger i fredags til Tokyo lufthavn. Her blev den værdifulde sending straks hentet af en gruppe biologer fra Tokyo Sea Life Park, der med glæde konstaterede, at samtlige kun 2 cm lange stenbidere havde overlevet den lange rejse fra Kattegatcentret i Grenaa til Japan.

”Det er svært at transportere fisk, da der under transporten ikke må ske større udsving i temperatur, pH-værdi, salinitet osv. Så vi måtte lave adskillige prøvepakninger, hvor vi uden fisk prøvede at imitere forholdene under transporten, før vi kunne sende pakken med stenbidere af sted,” fortæller marinbiolog og kurator i Kattegatcentret, Rune Kristiansen.

Nordsø-akvarium i Japan

De små stenbidere har en vigtig opgave i Japan – de skal nemlig være trækplaster i et helt nyt Nordsø-akvarium i Tokyo Sea Life Park med fisk fra Nordsøen.

”Stenbideren er med sit hundehvalp-lignende hoved utroligt kær at se på og har nogle flotte farver - og jeg vil tro, at det er årsagen til, at de netop har valgt stenbideren til at være ikonfisk i akvariet,” fortæller Rune Kristiansen, der allerede i efteråret blev kontaktet af Tokyo Sea Life Park.

”Biologer fra Tokyo Sea Life Park var på inspirationstur til Kattegatcentret og spurgte her, om vi kunne hjælpe med at opdrætte stenbidere til deres nye akvarium. Og vi hjælper meget gerne vores kollegaer rundt omkring i verden, så vi gik straks i gang med opgaven,” fortæller Rune Kristiansen.

Vigtigt avlsarbejde

I foråret satte Kattegatcentret derfor 8 voksne stenbidere sammen i par og ventede på, at hunnerne lagde æg.

”Så snart hunnerne havde lagt æggene, og de var blevet befrugtet, begyndte hannerne at bevogte dem – nøjagtigt som de gør i naturen. Så hannerne kunne godt finde på at angribe os, når vi ville undersøge æggene for at følge udviklingen,” fortæller Rune Kristiansen.

Stenbideren er ikke den eneste fiskeart, som Kattegatcentret avler på. Siden 2008 har Kattegatcentret nemlig arbejdet målrettet med specifikke opdrætsprogrammer for flere af centrets danske og tropiske fiskearter.

”Avlsprogrammet har til formål at gøre os selv og vores kollegaer i branchen selvforsynende med dyr, så vi kan begrænse indsamlingen fra naturen så meget, som overhovedet muligt,” fortæller Rune Kristiansen.

Læs mere om Kattegatcentrets avlsprogram

Fakta:


  • Stenbideren (Cyclopterus lumpus) er kendetegnet ved at have en plump krop beklædt med tyk hud med rækker af benknuder
  • Bugfinnerne er sammenvoksede og danner en sugeskive på bugen, som fisken suger sig fast på sten og andet hårdt bundlag med
  • Stenbideren lever langt til havs, men trækker ind til kysterne for at gyde i foråret
  • Ægklumpen bevogtes fanatisk af hannen indtil æggene klækkes, og ungerne klarer sig selv
  • Hunnen kaldes også for kvabso eller kulso
  • Hannen har rødlige farver i gydesæsonen, mens hunnen er mere grønlig
Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2018
Hovedsponsor:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her