Køb billet online & spar
Sandtigerhaj (Carcharias taurus) i Kattegatcentrets store tropiske hajtank.
Sandtigerhaj

Sandtigerhaj: Min ufødte datter har lige ædt min ufødte søn!

Bliv klogere på sandtigerhajen, der er en utrolig glubsk haj, og det starter allerede i fostertilværelsen.

Sandtigerhajens unger æder hinanden i livmoderen

Sandtigerhajen (Carcharias taurus) føder levende unger. Først ligger æggene i den tvedelte livmoder, og hajungerne fødes efter en drægtighedsperiode på 9-12 måneder. Der er 13-16 befrugtede æg til at starte med, men hunnen føder som regel kun to unger. Hvorfor? Fordi alle de andre er blevet ædt!

Inde i livmoderen er der nemlig kamp til stregen. Her gælder det om at være den første og største hajunge, så man kan komme i gang med at spise resten af æggene og senere også sine nye søskende. De to unger har nu ædt alle deres søskende og er også hele 100 cm lange, når de endelig fødes. Der er som regel to unger, der overlever fordi sandtigerhajens livmoder er delt i to, og derfor vil der overleve én unge i hver del af livmoderen.

Læs mere om hajers formering her

Lad dig ikke narre af sandtigerhajens gebis

Sandtigerhajen er vidt udbredt, da den lever ved tropiske til subtropiske kyster verden over. Den lever forholdstvist tæt ved kysten, lige i surferzonen. Sandtigerhajen ser glubsk ud, med sine syle spidse tænder stikkende ud af munden. Men trods sit bidske udseende, er den sjældent aggressiv over for mennesker, hvis bare vi lader den være i fred. Der kendes dog tilfælde, hvor sandtigerhajen har bidt svømmere og dykkere, men det har aldrig været med døden til følge. Til gengæld har mennesket adskillige sandtigerhaj-liv på samvittigheden, da den er en populær spise i flere lande.

Sandtigerhajen har en luftig taktik

Sandtigerhajens syn er ikke ret godt, men til gengæld er lugtesansen toptunet til at spore sig ind på byttet. Sandtigerhajen kan svømme meget langsomt og endda holde sig frit svævende i vandet uden af bevæge sig, fordi den sluger en mundfuld luft fra overfladen og gemmer det i maven. Sandtigerhajen er den eneste haj, man kender til, der sluger luft for at holde sig oppe. Får sandtigerhajen færden af noget lækkert, angriber den lynhurtigt med en utrolig styrke og hastighed.

Sandtigerhajen spiser de fleste former for fisk – både benfisk, rokker og andre hajer. Den jager også blæksprutter, krabber og hummere.

Vi fodrer vores imponerede sandtigerhaj hver dag kl. 14 – og det ser vildt ud, når den hurtig som lynet, bider ud efter en fisk i vandoverfladen!

Læs mere om fodring af Kattegatcentret store, tropiske hajer i hajtanken her

Tør du dykke med en sandtigerhaj?

Vidste du, at du også kan dykke med vores sandtigerhaj i hajtanken - og opleve den helt tæt på?

Læs mere om at få et prøvedyk i BIG SHARK DIVE her

Bliv klogere på de fascinerende hajer - havets herskere!


Fakta om sandtigerhajen

Længde:

320 cm

Kan blive op til 320 cm lang, normalt dog kun op til 250 cm.

Vægt:

160 kg

Kan veje op til 160 kg i naturen.

Levetid:

43 år

Kan blive op til 43 år gammel (i fangenskab), normalt dog kun cirka 20-25 år i naturen.

Føde :

Benfisk, små hajer, rokker, blæksprutter, krabber og hummere.

Habitat:

Rev, 1-200 m.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her