Køb billet online & spar
Småplettet rødhaj

Småplettet rødhaj: Jeg lægger æg med skæg

Den småplettede rødhaj er en af de mest almindelige hajarter i Danmark. Den tager på natterend og lægger æg med skæg. Her kan du blive klogere på den småplettede rødhaj.

Den småplettede rødhaj er ganske almindelig

Når man tænker på hajer, tænker de fleste nok på store hajer med et glubsk tandsæt. Men faktisk er den småplettede rødhaj (Scyliorhinus canicula) et godt billede på, hvordan mange hajer egentlig ser ud og opfører sig. Mange hajer er nemlig en del mindre i størrelsen og lever ved havbunden.

Den småplettede rødhaj er en af Danmarks mest almindelige hajer, og også en af de mindste, og den er helt ufarlig for mennesker. Den kan blive én meter lang, men bliver oftest kun omkring 60 cm, og så er den rød-brun i farven og dækket af små pletter.

Læs også om den storplettede rødhaj her

Den småplettede rødhaj tager på natterend

Den småplettede rødhaj ligger på den sandede havbund hele dagen, og først om natten kommer der liv i hajen, hvor den tager afsted for at jage. Den småplettede rødhaj lever af dyr som krabber, søpindsvin, orme, blæksprutter og små fisk – faktisk spiser den det meste af det, den kan komme i nærheden af.

Midt om natten er der ikke meget at se, og rødhajen er derfor meget afhængig af sin gode lugtesans, som den bruger til at lugte sig frem til byttet med. Derudover har rødhajen, ligesom andre hajer og rokker, den helt specielle elektriske sans. Med den kan hajen opfange elektriske impulser fra andre dyr og derved finde frem til et byttedyr.

Læs mere om hajerne – havets herskere

Den småplettede rødhaj lægger æg med skæg

Når den småplettede rødhaj skal formere sig, parrer hunnen og hannen sig, hvorefter hunnen lægger æg. Hun kan lægge æg hele året, men lægger flest æg i juli og juni måned. Æggene ligner ikke traditionelle æg, som vi kender dem fra fx fiskerogn eller hønseæg. Hajer og rokkers æg er nemlig aflange og næsten firkantede med en tråd i hvert hjørne.

Trådene på den småplettede rødhajs ægkapsler er meget lange og krøllede, så de kan sættes fast mellem havbundens tang og sten. Her ligger æggene i 5-11 måneder, inden de klækker, og der kommer en lille ny hajunge ud. Ungen er kun 8-10 cm, når den bryder ud af ægget.

Fakta om den småplettede rødhaj

Størrelse:

Max. 100 cm

Føde:

Krebsdyr, bløddyr og små fisk

Habitat:

Bundlevende, 10-800 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her