Køb billet online & spar
Storplettet rødhaj (Scyliorhinus stellaris) i Kattegatcentrets 1,5 millioner liter store Oceanarium.
Storplettet rødhaj

Storplettet rødhaj: Jeg skal altså stryges med hårene

Vidste du, at hajhud i gamle dage blev brugt som sandpapir? Den storplettede rødhajs hud var specielt eftertragtet som sandpapir. Hvorfor, tænker du måske? Svaret på spørgsmålet finder du i teksten nedenfor.

Storplettet rødhaj: Mine pletter er større end dine!

Den storplettede rødhaj (Scyliorhinus stellaris) lever i de danske farvande - endnu. Den lever lidt længere vest og sydpå, så måske vil den komme hertil i fremtiden, når havtemperaturen stiger.

Den storplettede rødhaj ligner den småplettede rødhaj, men kan altså blive omkring 60 cm længere med sine max. 160 cm i alt. Derudover har den både sine pletter på rygsiden og på bugen, mens pletterne hos den småplettede rødhaj kun ses på rygsiden. Desuden er pletterne, som navnet antyder, større hos den storplettede rødhaj end hos den lille.

Den storplettede rødhaj kan lide at gå på natterend for at finde føde. Det meste af dagen gemmer den sig, men når natten falder på, slår den til, og finder sig noget natmad. Den lever især af fisk, krebsdyr og andre smådyr.


Jeg skal altså stryges med hårene

Hajerne er dækket af tusindvis af små hudtænder, der alle peger bagud mod halen. Hvis man stryger hajen fra hoved mod hale, føles den derfor glat, men hvis man stryger modsat, er den ru som sandpapir. Faktisk er hajhud tidligere blev brugt som sandpapir til slibning af overflader. Det kunne blandt andet være træ, men hudtænderne på skindet fra den storplettede rødhaj bider også på jern og marmor, og derfor har netop huden fra denne hajart været eftertragtet som fint-slibende sandpapir. Selv bruger hajen hudtænderne til at mindske vandets modstand mod huden, og de fungerer samtidig som rustning. I Kattegatcentret kan du mærke rødhajernes ru hudtænder og sømrokkernes

stikkende pigge i vores store rørebassin.


Det er ikke almindeligt at bruge hajhud som sandpapir mere. Dog er den storplettede rødhaj klassificeret som ’nær truet’, og det skyldes primært, at arten bliver taget som bifangst. Kødet skulle smage godt, men det anvendes mest til at lave fiskemel og -olie af.

Kattegatcentret har igennem mange år haft stor succes med at opdrætte storplettede rødhajer.

Støt vores vigtige avlsarbejde her

Vil du dykke med storplettede rødhajer?

I Kattegatcentret har vi storplettede rødhajer i det 1,5 millioner liter store Oceanarium - og dem kan du dykke ned til og opleve helt tæt på! Samtidig dykker du også med et væld af andre spændende fisk som havål, stør, sømrokker og hele fire forskellige arter af hajer.

Læs mere om prøvedyk med hajer i Kattegatcentret her

Bliv klogere på de fascinerende hajer - havets herskere!

Fakta om storplettet rødhaj

Længde:

170 cm

Kan blive op til 170 cm lang, normalt dog 125 cm.

Antal unger:

20

Rødhajen lægger ca. 20 ægkapsler med meterlange tråde, som fæstnes til tangplanter. 7-12 måneder senere klækker kapslerne, og de 15-17 cm lange unger svømmer ud i det fri.

Føde:

Krebsdyr, bløddyr, mindre benfisk og andre små hajer.

Levested:

Det østlige Atlanterhav, Nordsøen og i det vestlige Skagerrak.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her