Husk at medbringe gyldigt coronapas!
Storplettet rødhaj (Scyliorhinus stellaris) i Kattegatcentrets 1,5 millioner liter store Oceanarium.
Storplettet rødhaj

Storplettet rødhaj: Jeg skal altså stryges med hårene

Den storplettede rødhaj (Scyliorhinus stellaris)


Ligesom alle andre hajer er den storplettede rødhaj (Scyliorhinus stellaris) lidt hård i filten. Dens hud er nemlig dækket af tusindvis af små hudtænder, som alle peger bagud mod halen. Hvis man stryger fra hoved mod hale, føles hajen derfor glat, men hvis man stryger modsat, er den ru som sandpapir.

Sikke en rustning!


Hajhud blev da også tidligere brugt til slibning af både træ, marmor og jern! Ligesom rigtige tænder er hudtænderne opbygget af tandben med et ydre emaljelag. For hajens eget vedkommende tjener de til at mindske turbulens og dermed vandmodstand – og hudtænderne virker også som en rustning.

Den storplettede rødhaj lever i det østlige Atlanterhav – og findes faktisk også af og til herhjemme i Nordsøen og i det vestlige Skagerrak.

Støt de storplettede rødhajer


Arten er klassificeret som ’nær truet’. De storplettede rødhajer tages nemlig som bifangst ved kommercielt fiskeri. Selvom kødet betragtes som velsmagende, anvendes det mest til fiskemel og –olie. Kattegatcentret har gennem mange år haft stor succes med at opdrætte storplettede rødhajer.

Støt vores vigtige avlsarbejde her

Vil du dykke med storplettede rødhajer?


I Kattegatcentret har vi storplettede rødhajer i det 1,5 millioner liter store Oceanarium - og dem kan du dykke ned til og opleve helt tæt på! Samtidig dykker du også med et væld af andre spændende fisk som havål, stør, sømrokker og hele fem forskellige arter af hajer.

Læs mere om prøvedyk med hajer i Kattegatcentret her

Bliv klogere på de fascinerende hajer - havets herskere!

Fakta om storplettet rødhaj

Længde:

170 cm

Kan blive op til 170 cm lang, normalt dog 125 cm.
Antal unger:

20

Rødhajen lægger ca. 20 ægkapsler med meterlange tråde, som fæstnes til tangplanter. 7-12 måneder senere klækker kapslerne, og de 15-17 cm lange unger svømmer ud i det fri.
Føde:

Krebsdyr, bløddyr, mindre benfisk og andre små hajer.
Levested:

Det østlige Atlanterhav, Nordsøen og i det vestlige Skagerrak.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her