Køb din billet online!
Sømrokke rokke
Sømrokke

Sømrokke: PAS PÅ JEG IKKE STIKKER!

Sømrokkens hud er dækket af søm!Sømrokken (Raja clavata) er en rokkeart, der findes i det danske farvand i Nordsøen og Kattegat. Derudover findes den langs Europas vestkyst, Middelhavet og ned langs hele Afrikas vestkyst. Rokken er helt flad og styrer hvor den skal hen med halen, mens den nærmest svæver gennem vandet ved hjælp fra de brede bugfinner, der næsten ligner vinger. Sømrokken har kraftige hudtorne på oversiden af kroppen og ned ad halen, der gør at sømrokken hverken er nem eller lækker at spise for et rovdyr. Sømrokkens latinske navn Raja clavata betyder faktisk ”rokken der er forsynet med søm”. Derudover er huden dækket af små ru hudtænder, ligesom hajer også er det.

Sømrokke

Sømrokke i Kattegatcentret


Sømokken lever på bundenMan kan næsten se på rokkens form, og den fine lyse underside og mørke, ru, tornende overside, at sømrokken (og andre rokker, generelt) lever på havbunden. Øjnene sidder på oversiden, mens munden sidder på undersiden. Med munden spiser sømrokken små fisk og andre smådyr der lever ved bunden. Sømrokken er nataktiv, så det er i nattens mørke at den rigtig går på jagt.

Sømrokke

Sømrokke i Kattegatcentret


Sømrokkens 6. sansLigesom hajerne, har rokkerne en 6. sans, den såkaldte elektriske sans. Med den kan de opfange elektriske signaler fra andre organismer, og det kan både hjælpe dem med at finde byttedyr og selv undgå rovdyr. Sanseorganerne der kan opfange de elektriske signaler hedder lorenzini ampuller. De findes især på hovedet, og kan ses på undersiden, som bittesmå mørke strukturer, hvis man er tæt på og kigger godt efter.

Læs mere om hajernes sanser her

Sømrokke Æg

Æg fra sømrokke


Ægstraordinære rokkeægLigesom hajerne, har hanrokkerne hele to parringsorganer. Med dem kan de befrugte æggene hos en hunrokke, hvor der er mellem 70-150 styks. De følgende uger lægger hunnen ca. et befrugtet æg om dagen. Sådan et rokkeæg ligner slet ikke fugleæg, som vi normalt tænker på, når man hører om æg. Rokke- og hajæggene er nemlig flade, aflange og mørkt brunlige i farven. I hvert af de fire hjørner på ægget, sidder der hjørnetråde. På disse hjørnetråde er der små slidser der sørger for, at der kommer friskt vand gennem skallen. Efter at have ligget på havbunden i 4-5 måneder, får den lille sømrokke fundet vej ud gennem kapslen. Sommetider kan man finde disse tomme ægkapsler skyllet op på stranden.

Læs mere om vores avlsarbejde med sømrokkerFakta om sømrokken

Størrelse

120 cm

Føde

Krebsdyr og små fisk

Habitat

Bundlevende

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2021
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her