Tirsdag den 7. juni blev de sidste 19 af i alt 50 sømrokker udsat i Kattegat som led i stort naturbevarelsesprojekt mellem WWF Verdensnaturfonden, H&M og Kattegatcentret.
Alle sømrokkerne er opdrættet i Kattegatcentret over en periode på knap 4 år, og den 19. august 2020 udsatte HKH Kronprinsesse Mary de allerførste sømrokker fra Kattegatcentrets lagune - og i går var det altså blevet de sidste sømrokkers tur til at blive sat ud i Kattegat.
Det er første gang, at der er blevet udsat sømrokker i danske farvande, og sømrokkeprojektet skal skabe opmærksomhed omkring de i alt 14 danske arter af rokker. De fleste er nemlig truet af udryddelse, da rokkerne er meget sårbare over for intensivt fiskeri. For rokker vokser langsomt, bliver sent kønsmodne og får få unger.
Inden udsætningen er alle rokkerne blevet mærket, så det er muligt indsamle viden om dyrenes færden i vores farvande. Forskerne ved nemlig meget lidt om sømrokker, hvor de bevæger sig hen, og hvor langt de svømmer væk. Så det er håbet, at fiskere, som måske fanger en af de mærkede sømrokker, vil kontakte Fiskeatlas med position og størrelse og derefter sætte sømrokkerne ud igen. På den måde vil forskerne opnå vigtig ny viden om arten.
Vores kurator og marinbiolog i Kattegatcentret, Rune Kristiansen, var med i går for at sikre, at rokkerne blev sendt godt afsted. Rune har været ansvarlig for opdræt af sømrokkerne og er desuden international avlskoordinator for sømrokker i den europæiske sammenslutning af zoologiske haver og akvarier (EAZA). Vi ønsker de små sømrokker en rigtig god rejse.
Fotograf: Lars Hestbæk / WWF Verdensnaturfonden.