Husk at medbringe gyldigt coronapas!
Europæisk hummer (Homarus gammarus) i Kattegatcentret.
Europæisk hummer

Europæisk hummer: Jeg kan blive blød som smør

Den europæiske hummer (Homarus gammarus)


Hummeren tilhører Decapoda-ordenen, som betyder ’ti fødder’. Fødderne er dog ikke ens, for det forreste par er klosakse, mens resten er gangben. Selvom hummeren kan virke klodset, skal man ikke lade sig narre. Den kan være lynhurtig og kan knuse selv meget hårde ting.

Om dagen gemmer hummeren sig i en hule, mest i områder med stenet bund og alger. Når natten falder på, går den på jagt efter krebsdyr, muslinger, småfisk, ådsler, søstjerner og søpindsvin. Den kan også finde på at spise en af sine egne, især når den anden er en ”smørhummer” – som den kaldes, når den lige har skiftet skal.

Helt vild med kalk


Hummeren skifter skal ca. hvert andet år, når den er kønsmoden. Det foregår ved, at kalken opløses langs en revne i skallen. Herefter stiger blodtrykket i hummeren, så skallen sprænges, og den kan kravle ud. I de første par dage er den helt blød, men den nye skal bliver gradvist hård i løbet af en måneds tid.

Op til skalskiftet spiser hummeren ekstra mange søpindsvin og søstjerner for at få kalktilskud – og den kan også finde på at spise sin egen skal for at genbruge kalken.

Fakta om den europæiske hummer

Klosakse:

2 slags

Hummeren har to typer klosakse: en knuseklo og en ”skære”klo.
Længde:

60 cm

Den europæiske hummer bliver typisk op til 60 cm lang. Kattegatcentret modtog dog en hummer i 2011, der var 72 cm lang.
Vægt:

6 kg

Den Europæiske hummer vejer typisk op til 6 kg. Verdensrekorden for europæisk hummer er fra Cornwall i Sydengland. Her blev der i 1931 landet en hummer på 9,3 kg.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her