Køb billet online & spar
Europæisk hummer (Homarus gammarus) i Kattegatcentret.
Europæisk hummer

Europæisk hummer: Jeg kan blive blød som smør

Bliv klogere på den europæiske hummer, der er Danmarks største rovdyr - og som kan blive blød som smør.

Hummeren er Danmarks største krebsdyr

Den europæiske hummer (Homarus gammarus) er det allerstørste krebsdyr, der findes i danske farvande. De fleste hummere bliver kun omkring 30 cm lange, men de kan altså blive helt op til 75 cm.

Den europæiske hummer og jomfruhummeren er de eneste to hummerarter, der findes i dansk farvand. Hummeren er et krebsdyr, og den har derfor ikke knogler som os mennesker. I stedet er den omgivet af en hård skal, der beskytter den udefra, ligesom en rustning.

Hummeren har ti parrede ben og på de forreste to, sidder der to klosakse. Den ene klo er større end den anden, og den store bruges til at knuse byttet, mens den mindre klo bruges til at skære med. Det er forskelligt fra hummer til hummer, om den er venstre- eller højrehåndet.

Hummeren har to par følehorn, et kort og et langt par, hvor det lange par er næsten ligeså langt som hummeren selv. Både på følehornene og resten af kroppen, sidder der små hår, som hummeren bruger til at mærke bevægelser i vandet med. Foran på hovedet har hummeren en samling af sanseceller, så den kan lugte sig frem til sit bytte.

Hummeren kan blive blød som smør

Ligesom andre krebsdyr, skal hummeren smide sin gamle skal, hver gang den vokser. Skallen revner en smule, og hummerens indre svulmer op, så skallen revner endnu mere. Hummeren kan nu kravle baglens ud af den gamle skal, hvilket tager 15-20 minutter - og i den tid, er hummeren utrolig sårbar.

De første par dage efter at skallen er smidt, er hummeren helt blød, og derfor kaldes hummeren nu for en smørhummer. Smørhummere gemmer sig ekstra godt, indtil den nye skal er hærdet og blevet hård. Der går 1-2 dage efter skalskiftet, så er hummerens skal hård nok til, at den tør komme ud af sit skjul. Men der går hele 1-2 måneder, før skallen er ligeså hård som den gamle.

Når den nye skal dannes, bruger hummeren rigtig meget kalk. Derfor spiser den i denne periode ekstra mange kalkholdige byttedyr, såsom søstjerner og søpindsvin, så den får sit kalktilskud. Hummeren kan også finde på at spise sin egen gamle skal for at genbruge kalken.

Små hummere skal skifte skallen flere gange om året, mens en voksen hummer kan slippe afsted med at skifte skal cirka hvert andet år.

Hummeren er en enspænder, der elsker natmad

Hummeren opholder sig på et lille territorie alene det meste af livet. Hummeren har nemlig almindeligvis ikke lyst til, at der kommer andre hummere forbi, og er altså lidt af en enspænder.

Hummeren elsker natmad, og er derfor mest aktiv om natten. Her kommer den ud fra sit skjul og går på jagt. Den er ikke kræsen og spiser næsten alt, hvad den kan få klosaksene i. Det kan være krebsdyr, muslinger, små fisk, søstjerner, søpindsvin og ådsler af enhver slags.


Hummer_parring


ET FASCINERENDE STÆVNEMØDE I OCEANARIET

Hummere er kendt for at være dybt territoriale og lever alene – men se så lige billedet ovenfor ... vores to hummere, som normalt opholder sig i hver deres hjørne i vores 1,5 millioner liter store Oceanarium, ligger pludselig side om side i samme hule!
Og det er der faktisk en helt speciel årsag til ...

Vores to hummere er nemlig en han og en hun (hunnen ligger til højre for hannen på billedet), og de har sandsynligvis lige parret sig! Hummere parrer sig i august måned, hvor hunnen tiltrækker hannen ved at udsende duftende feromoner fra kirtler i hovedet, hvor hun også tisser.

Når hannen har lokket hunnen med ind i sin hule, venter han tålmodigt på, at hun skifter sin skal, for først derefter kan de parre sig. Når hun skifter sin skal er hun helt blød, en såkaldt smørhummer. Det tager 3-4 uger, før den nye skal er blevet hårdere, og i den tid er han-hummeren en rigtig gentleman, for han passer nemlig godt på sin smørhummer-hun i hulen, til hun ikke længere er blød og sårbar for rovdyr.

Efter parringen går de to hummere igen hver til sit. Hunnens æg er dog endnu ikke befrugtet, for hun gemmer faktisk på sæden i flere måneder. Først når det bliver sommer igen, lægger hunnen sine æg og befrugter dem med sæden fra sit "sædgemme". Herefter slæber hun rundt på de befrugtede æg under sin hale i hele 7-11 måneder, indtil de klækker. Så det tager altså sin tid for hummere at formere sig!

Kend forskel på han- og hun-hummere

Hvordan man kan egentlig kende forskel på en han- og en hun-hummer? Det kan man blandt andet på klosaksene, for en han-hummer har betydeligt kraftigere kløer end hunnen, mens hunnens bagkrop er bredere end hannens. Derudover er hannens første par haleben omdannet til parringsorganer.

Der findes sjældne blå hummere

Måske undrer du dig over, hvorfor vores hun-hummer på billedet har sådan en smuk blå farve, når hummere normalt er hovedsageligt sorte. Den smukke blå farve skyldes en sjælden genfejl hos vores hun-hummer, hvor den sorte farve ikke dannes i skallen. Det er kun omkring én hummer ud af to millioner, der har denne genfejl og er blå.

Læs flere spændende historier fra livet i havet

Fakta om den europæiske hummer

Klosakse:

2 slags

Hummeren har to typer klosakse: en knuseklo og en ”skære”klo.

Længde:

60 cm

Den europæiske hummer bliver typisk op til 60 cm lang. Kattegatcentret modtog dog en hummer i 2011, der var 72 cm lang.

Vægt:

6 kg

Den Europæiske hummer vejer typisk op til 6 kg. Verdensrekorden for europæisk hummer er fra Cornwall i Sydengland. Her blev der i 1931 landet en hummer på 9,3 kg.


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her