Køb billet online & spar
Nursehaj (Ginglymostoma cirratum) i Kattegatcentrets tropiske hajtank.
Nursehaj

Nursehaj: Pas på, eller jeg giver dig et sugemærke!

Bliv klogere på nursehajen, der har et sug så kraftigt, at den sagtens kan give dig et sugemærke.

Nursehajen er hajernes sofakartoffel

Nursehajen (Ginglymostoma cirratum) holder til i kystnære områder i Øst- og Vestatlanten, det Caribiske Øhav og den østlige del af Stillehavet. Her ligger den sociale haj og daser med vennerne på det lave vand det meste af dagen.

Mange hajer er nødt til at svømme hele tiden for at få iltet vand over deres gæller, så de kan trække vejret. Men nogle hajer har udviklet muskuløse gæller, så de selv kan pumpe vand over gællerne. Derfor er de ikke afhængige af at svømme hele tiden, men kan ligge stille på havbunden og dase, uden at miste vejret. Dette gælder fx nursehajen, der er er kendt som hajernes sofakartoffel, da den ofte ligger og danderer den nede på havbunden.

Nursehajen - sikke en "støvsuger"!

Nursehajen har to kraftige skægtråde foran munden. De bruges til at afsøge havbunden for fødedyr - det kan være mange forskellige slags bløddyr, krebsdyr og fisk. Nursehajen kan ikke bare føle med skægtrådene, den kan faktisk også smage med dem. Skægtrådene er nemlig spækket med smagsceller, ligesom dem vi mennesker har på tungen. Nursehajen fanger sit bytte ved at suge det ind i munden – faktisk kan de lave et så kraftigt sug, at de er i stand til at suge en konkylie helt ren for bløddele!

Nursehaj: Pas på, eller jeg giver dig et sugemærke!

Da nursehajen suger sit bytte ind, har den blot nogle små tænder, og derfor virker den måske ikke ligeså frygtindgydende, som nogle af de andre store hajarter, som fx sandtigerhajen, hvor tænderne nærmest vælter ud af munden.

Nursehajen kan dog hurtigt blive undervurderet, for den kan sagtens bide fra sig og gøre skade. De gør det dog kun, hvis de føler sig truede, og det kan fx ske, hvis badegæster kommer for tæt på en nursehaj, der ligger og danderer den på lavt vand. Og da nursehajerne kan knuse hele muslinger og suge snegle ud af deres hus med den kraftfulde mund, er de værd at have respekt for. Angreb fra nursehajer er sjældne, men det sker af og til, og det er næsten altid fordi mennesker er kommet for tæt på.

Oplev nursehajens kraftige sug, når vi hver dag kl. 14 fodrer og træner vores store nursehaj i hajtanken.

Læs mere om fodring og træning af hajerne i hajtanken her

Tør du dykke med en nursehaj?

Vidste du, at du kan dykke med vores store nursehaj og mange andre tropiske hajer i den store hajtank?

Læs mere om prøvedyk i BIG SHARK DIVE her

Bliv klogere på de fascinerende hajer - havets herskere!

Fakta om nursehajen

Længde:

430 cm

Kan blive op til 430 cm lang, normalt dog kun omkring 300 cm.

Vægt:

110 kg

Kan veje op til 110 kg.

Levetid:

25 år

Kan blive op til 25 år gammel.

Føde:

Bundlevende dyr som bløddyr, hummere, krabber, søpindsvin, blæksprutter, rokker og benfisk.

Habitat:

Bundlevende, 0-135 m.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2025
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her