Bliv klogere på den brunbåndede bambushaj, der er lidt af en natteravn.
Den brunbåndede bambushaj er god til at tage en slapper
Den brunbåndede bambushaj (Chiloscyllium punctatum) er en bundlevende haj, der holder til mellem sten og koraller på revet. Det er en af de hajarter, der ved hjælp af muskler aktivt kan pumpe vand over gællerne. På den måde kan den brunbåndede bambushaj ligge helt stille på revets bund og stadigvæk trække vejret. Det er til forskel fra de arter af hajer, der hele tiden skal svømme for at føre frisk, iltet vand henover gællerne.
Læs mere om hajers anatomi her
De brunbåndede bambushajer bruger dagen på at ligge stille på bunden, men om natten svømmer de afsted for at jage. De er nemlig nataktive og spiser dyr, der lever ved bunden såsom fisk, krebsdyr og bløddyr.
Den brunbåndede bambushaj er en æglægger
Den brunbåndede bambushaj lægger æg. Klækningen tager 4-6 måneder afhængig af vandets temperatur, og når ungen endelig kommer ud af ægget, er den ca. 15 cm lang. De nyklækkede unger har nogle mørke, brune aftegninger, der løber på tværs af kroppen – deraf stammer navnet "brunbåndet" bambushaj. Men som hajen bliver ældre, udviskes båndene og den mørke farve, og med tiden bliver hajen næsten helt ensfarvet.
Brunbåndet bambushaj er på rødlisten
Hajer er en dyregruppe, der generelt har det svært i naturen, og den brunbåndede bambushaj er ingen undtagelse. Derfor er denne haj også kategoriseret som ’nær truet’ på IUCN’s rødliste over truede arter. Noget af det, der især påvirker den brunbåndede bambushaj negativt, er ødelæggelse af dens naturlige levested, koralrevet. Men ubæredygtigt fiskeri af bambushajer påvirker også arten. Den brunbåndede bambushaj er offer for den berygtede hajfinnesuppe. Her skæres finnerne brutalt af hajen og bruges til suppe, mens resten af hajen smides i havet igen, hvor den lider den langsomme død.
Som toprovdyr er hajerne det sidste led i fødekæden og en vigtig dyregruppe for havets skrøbelige balance. Ud over deres fascinerende biologi, er de derfor mere end vigtige at passe godt på.
Læs mere om hajers betydning for havets økosystem her
Kattegatcentret avler den brunbåndede bambushaj
I Kattegatcentret avler vi bambushajer. På den måde er vi selvforsynende med arten, vi kan udveksle dem med andre akvarieinstitutioner, og vi skåner derved også naturen mest muligt.
Læs mere om Kattegatcentrets avlsarbejde med brunbåndet bambushaj