Køb billet online & spar
Arabisk bambushaj

Arabisk bambushaj: Elsker du også natmad?

Kan du også godt lide at være vågen om natten, mens du ligger på maven og spiser din yndlingsmad? I så fald har du allerede en del tilfælles med den arabiske bambushaj. Læs mere om den arabiske bambushaj her.

Den arabiske bambushaj daser ved lavt vand

Den arabiske bambushaj (Chiloscyllium arabicum) lever, som navnet antyder, i havet ved de arabiske lande. Den findes nemlig i den vestlige del af det Indiske Ocean, fx i den Persiske Golf. Den arabiske bambushaj kan leve på ret lavt vand, og den kan faktisk findes kun 2 meter fra kysten ved koralrev og stenfyldte kystområder.

Her ved kysten ligger den arabiske bambushaj og daser på bunden. Mange hajer skal svømme hele livet for at føre iltet vand over gællerne - altså for at kunne "trække vejret". Men nogle hajer, deriblandt den arabiske bambushaj, har udviklet muskuløse gæller, så de aktivt kan pumpe vand henover gællerne, lidt ligesom en akvariepumpe. Derfor er de blandt de hajer, som fx nursehajer, der sagtens kan ligge stille på havbunden.

Den arabiske bambushaj er skabt til et liv på havbunden

Man kan godt se på den arabiske bambushaj, at den er tilpasset et liv, hvor den ligger på havbunden det meste af tiden. Den har nemlig fået en helt flad bug at ligge på, og munden sidder på undersiden, klar til at støvsuge havbunden for lækkerier. Samtidigt sidder øjnene højt oppe på hovedet, så den stadigvæk kan se noget.

Natmad er den arabiske bambushajs yndlingsmad

Den arabiske bambushaj ligger og daser den på bunden hele dagen. Men når natten tager til, kommer der liv i den, for det er et nataktivt rovdyr, der tager på natterand i jagten efter en lækker omgang natmad. De arabiske bambushajer har to små føletråde ved munden, som de bruger til at søge efter føde med. Den arabiske bambushaj leder fx efter krebsdyr, bløddyr og små fisk. Hvis de fanger et dyr, bruger de deres små tænder til at holde fast i byttedyret og knuse det.

Hos den arabiske bambushaj kan kærlighed godt gøre ondt

For at sikre sig en fuldbyrdet parring, bruger hajerne en metode, der godt kan gøre lidt avs. Hannen bider sig nemlig fast i hunnen, fx i hendes brystfinner eller gællespalter, for at holde hende godt fast, så han kan parre sig med hende. Man kalder det et parringsbid eller et såkaldt "kærlighedsbid", og heldigvis har hunhajerne en tyk hud, så de kan klare parringsbidene.

Hos den arabiske bambushaj lægger hunnen efterfølgende op til 4 ægkapsler, med ét foster i hver. Ægkapslerne ligger på bunden i koralrevet, indtil de klækker efter 70-80 dage.

Arabisk_bambushaj_Kattegatcentret


Den første arabiske bambushajunge i Kattegatcentrets historie

I 2014 bød Kattegatcentret velkommen til den første arabiske bambushajunge i Kattegatcentrets historie. Der kom en lille arabisk bambushajunge nemlig til verden i Kattegatcentret – og det var historisk! For selvom Kattegatcentret på det tidspunkt havde haft arabiske bambushajer i mange år, så var det første gang, at avlsarbejdet bar frugt.

Læs også om den brunbåndede bambushaj

Bliv klogere på de fascinerende hajer - havets herskere!

Fakta om arabisk bambushaj

Størrelse:

Max. 89 cm

Føde:

Krebsdyr, bløddyr og små fisk

Habitat:

Bundlevende, 2-100 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her