Køb billet online & spar
Stjernehaj

Stjernehajen er som en stjernehimmel på havets bund

Vidste du, at der faktisk lever hajer i Danmark? Det er stjerneklart, at stjernehajen er en af vores danske hajarter.

Stjernehajen (Mustelus asterias) lever ved bunden i det nordlige Atlanterhav og Middelhavet, og også i danske farvande. Stjernehajens latinske artsnavn Asterias indgår også i søstjernens navn. Asteria kommer af græsk og betyder stjerne. Søstjernen ligner en stjerne, og hos stjernehajen hentyder navnet til et hav af bittesmå hvide pletter på dens overside, der ligner en hel stjernehimmel.

Stjernehajen svømmer under stjernernes skær

Stjernehajen er nataktiv, og finder sin føde om natten. Stjernehajen er et rovdyr, men det er ikke fordi, at den er en hurtigsvømmer, der jager sine byttedyr og blodigt slubrer dem i sig. Stjernehajen svømmer i stedet stille og roligt henover havbunden, og finder sin føde mellem sten og grus om natten. Stjernehajen svømmer rundt og leder efter krebsdyr i form af rejer, krabber og hummere, og ser den nogle småfisk, får de heller ikke lov til at svømme forbi.


Stjernehaj: Det er da stjerneklart, at mine unger har det godt!

Nogle hajer lægger æg, mens andre føder deres unger levende, og stjernehajen hører til den sidste kategori. Ungerne starter ud med at ligge i ægkapsler i hunnens livmoder, og klækker på et tidspunkt. Men det betyder ikke, at ungerne kommer ud med det samme. De har det nemlig rigtig godt og beskyttet inde i mors mave. Så stjernehaj-hunnen er gravid i et helt år, før hun endelig føder sine unger. Efter et helt år i den beskyttende mave, er ungerne blevet godt store og fødes med en længde på hele 30 centimeter. I et kuld af stjernehajer er der almindeligvis 7-15 unger.

Stjernehajens 6. sans

Hajerne har en 6. sans, den såkaldte elektriske sans. Med den kan de opfange elektriske signaler fra andre organismer, og det kan både hjælpe dem med at finde byttedyr og selv undgå rovdyr. Sanseorganerne, der kan opfange de elektriske signaler, hedder lorenzini ampuller. De findes især på hovedet, og kan ses på undersiden, som bittesmå mørke strukturer, hvis man er tæt på og kigger godt efter.

Læs mere om de fascinerende hajer – havets herskere!

Vil du dykke med stjernehajer?

I Kattegatcentret har vi stjernehajer i det 1,5 millioner liter store Oceanarium - og dem kan du dykke ned til og opleve helt tæt på! Samtidig dykker du også med andre spændende fisk som havål, belugastør og tre andre arter af hajer (småplettet rødhaj, storplettet rødhaj og pighaj).

Læs mere om prøvedyk i Kattegatcentret her

Læs mere om fodring af stjernehajerne og de andre fisk i Oceanariet her

Fakta om stjernehajen

Størrelse:


Max. 140 cm

Føde:


Krebsdyr og småfisk

Habitat:

Bundlevende, 0-350 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her