Køb billet online & spar
Belgua stør (Huso huso) i Kattegatcentret.
Belugastør

Belugastør: Jeg lægger guldæg!

Bliv klogere på belugastøren, der lægger mellem 360.000-7.700.000 æg – hvabehar, så er der kaviar! Desværre er beluga støren kritisk truet på grund af dens eftertragtede guldæg.

Støren har levet samtidig med dinosaurerne

Støren er en rigtig fortidsfisk, og man kan se på dens hårde ydre, at den ikke har ændret sig betydeligt i mange år. Den har fem rækker af benplader langs kroppen og også nogle på hovedet. Den pansrede og ufleksible krop er typisk for fiskenes forfædre. Størene er da også 200 millioner år gamle og levede altså samtidig med dinosaurerne!

Det bliver ikke større end støren

Belugastøren (Huso huso) er den største fisk, der findes i ferskvand. Og nu bliver du måske lidt forvirret, for lever støren ikke i havet? Jo, støren lever sit liv i havet, men trækker op i ferskvandsfloder, når den skal yngle, og på den måde kan den lige snige sig til denne ferskvands-rekord.

Støren kan blive kæmpestor. Faktisk helt op til 8 meter i længden og kan veje over 2 tons! Det tager mange år for beluga  støren at blive så stor, og støren kan også blive meget gammel. Den ældste beluga stør, man kender til, blev hele 118 år gammel.

Stør

Det sorte guld

Selvom belugastøren kan blive op til 8 meter lang, ses de nu til dags aldrig så store. Man er heldig, hvis man ser en belugastør på 2-3 meter. Beluga støren fanges nemlig lang tid før, den er fuldvoksen. Belugastøren fanges først og fremmest på grund af dens æg – kaviar –, der anses for at være den ypperste delikatesse. Belugastørens kaviar kaldes derfor også for ”det sorte guld”, fordi æggene er sorte, og fordi de er meget eftertragtede og utroligt dyre.

Skal du true mig?

Beluga støren bliver først kønsmoden ved 8-14 års alderen. Her svømmer hunnen op i ferskvandsfloder for at gyde mellem 360.000-7.700.000 æg. Hvabehar, så er der kaviar!

Men hunnerne bærer kun æg hvert 5-7. år, og sammen med den sene alder for kønsmodningen, vandringen op i floder, og først og fremmest på grund af den enorme efterspørgsel på kaviar, er støren meget sårbar. Samtidig er mange af de ferskvandsfloder, som belugastøren naturligt yngler i, blevet drænet eller afspærret med dæmninger. Tilsammen har det medført, at bestanden af belugastør er skrumpet drastisk ind de senere årtier, og belugastøren vurderes derfor som værende kritisk truet.

Engang levede belugastøren i Adriaterhavet, men her er bestanden helt udryddet. Belugastøren lever nu kun i det Kaspiske hav, det Azovske hav og Sortehavet.

For at øge bestanden af beluga stør, opdrætter man dem i klækkeanstalter for derefter at udsætte dem i vandløb.

Læs mere om fodring af beluga stør i Kattegatcentret her

Tør du dykke med vores stør?

I Kattegatcentret kan du dykke med to store beluga stør i vores 1,5 millioner liter store Oceanarium! I Oceanariet vrimler det også med andre spændende fisk som sømrokker, havål og fem forskellige arter af hajer!

Læs mere om prøvedyk i Kattegatcentret her

Fakta om Beluga støren

Længde:

800 cm

Kan blive op til 800 cm, normalt dog kun 215 cm.

Leveområde:

Kaspiske hav, Azovske hav og Sortehavet.

Føde:

Fisk, bløddyr og krebsdyr

Habitat:

I havet og floder, 70-180 m

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her