En ny udstilling om plastik med titlen ”Plastik – et materiale, der ændrede verden” er netop åbnet i Kattegatcentret. Udstillingen sætter fokus på plastikproblematikken – for plastik er fantastisk … eller er det?
Kattegatcentret har i denne uge indviet en ny udstilling med titlen ”Plastik – et materiale, der ændrede verden”. Udstillingen, der er lavet i samarbejde med den danske miljøorganisation Plastic Change, sætter fokus på de 10 millioner ton plastik, der hvert år ender i verdenshavene. Udstillingen er dog ikke en skræmme-udstilling, men skal give et mere nuanceret billede af plastikproblematikken.
”Det har været vigtigt for os at lave en nuanceret udstilling, der ikke giver plastik skylden for alle verdens problemer. For grundlæggende er plastik et fantastisk materiale, der har revolutioneret vores måde at leve på. Men det største problem med plastik er, at vi ikke har været gode nok til at håndtere det efter brug,” fortæller Karsten Bjerrum Nielsen, leder for udstilling og formidling i Kattegatcentret.
Vidunderproduktet, der ikke vil dø
I Kattegatcentrets nye udstilling om plastik kan man blandt andet se animationsfilm om håndteringen af plastik, blive klogere på plastiks mange fordele og rejse 500 år frem i tiden og følge nedbrydningen af en plastikflaske – eller mangel på samme.
”Plastik bliver brugt til tusindvis af produkter, som ellers ville kræve store mængder naturressourcer, og hvis der fx ikke fandtes sterile engangssprøjter eller plastikflasker til rent drikkevand, ville millioner af mennesker hvert år dø,” fortæller Karsten Bjerrum Nielsen.
Men plastiks fordele er også dets ulemper.
”Plastik er svært nedbrydeligt, så det kan ligge i naturen i hundredevis af år, hvor det er til stor fare for dyrene, der spiser det, kvæles i det eller fanges i det. Derfor er det vores håndtering af plastik, der er problematisk – ikke plastikken i sig selv,” fortæller Karsten Bjerrum Nielsen om Kattegatcentrets nye udstilling om plastik, der derfor også opfordrer gæsterne til en adfærdsændring.
”Det er meget simpelt. Det handler om tre ord – reduse, reuse & recycle,” slutter Karsten Bjerrum Nielsen.