Køb billet online & spar
17.03.2022

Elever skal dyrke blå afgrøder i Kattegatcentret

Tirsdag den 22. marts skal 20 skoleelever fra Glesborg Skole være havbønder for en dag og arbejde i Kattegatcentrets martime nyttehave, når det nye, nationale undervisningsprogram ”Haven i havet” har premiere.

Hvordan dyrker man marine afgrøder som muslinger, østers og tang – og hvordan kan arbejdet i havhaven bidrage positivt til at løse tre af tidens store kriser: Fødevarekrisen, biodiversitetskrisen og klimakrisen?

Det skal elever i Kattegatcentret undersøge, når det nye, nationale undervisningsprogram ”Haven i havet” har premiere tirsdag den 22. marts. Her skal 20 elever fra 7. klasse på Glesborg Skole nemlig som de allerførste elever være havbønder for en dag og undervises i at dyrke blå afgrøder i Kattegatcentrets maritime nyttehave.

”Jeg glæder mig helt vildt meget til at give børnene en oplevelse af livet som havbonde. Foråret kalder på tid i haven for de fleste danskere, og det samme gør sig gældende for havhaven. Sammen skal eleverne i arbejdstøjet, og vi skal have våde fingre og gøre havhaven klar, så vores muslinger får de bedste betingelser for at gro. Men udover det praktiske arbejde i havhaven, skal vi også samles om måltidet. Eleverne skal selv tilberede muslinger på bålkomfuret, så de virkelig kan for en fornemmelse af, hvordan deres egne muslinger smager,” fortæller Søren Forsberg, ansvarlig for skoletjenesten i Kattegatcenteret og naturfagskoordinator i Norddjurs Kommune.


HAVHAVE SKAL BIDRAGE TIL AT LØSE TRE AF TIDENS STORE KRISER


Udover det praktiske arbejde som havbonde, skal besøget i den maritime nyttehave også danne grundlag for diskussioner og refleksioner, der knytter sig til de bæredygtighedsdilemmaer, vores madvaner og fødevareproduktion er omgærdet med.

”Med ”Haven i Havet” sætter vi fokus på den altoverskyggende bæredygtighedsagenda - men vi gør det ikke med en løftet pegefinger. Vi håber med projektet, at give eleverne handlekompetencer og et håb for fremtiden. Eleverne skal dyrke havet og opleve, hvordan havbonden arbejder. Men vi bruger selvfølgelig også lejligheden til at vise, hvor fantastisk livet i havet rent faktisk er. Havhaverne er nemlig hjem for rigtig mange smådyr, som finder ly mellem muslingerne. Vi undersøger diversiteten af liv og bliver klogere på de sjove muslinger, og deres vigtige plads i den marine fødekæde,” fortæller Søren Forsberg.

Undervisningsprogrammet ”Haven i havet” er udviklet af den selvejende institution Havhøst sammen DPU ved Aarhus Universitet, Kattegatcentret og otte andre formidlingsinstitutioner fordelt over hele landet. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.


FAKTA

  • Det nationale undervisningsprogram ”Havet i Havet” har premiere i Kattegatcentret tirsdag den 22. marts. Her skal 20 elever fra 7. klasse på Glesborg Skole deltage i det nye undervisningsprogram for første gang
  • Bag undervisningsprogrammet står den selvejende institution Havhøst og følgende 9 maritime kulturinstitutioner: Kattegatcentret, Økolariet i Vejle, Limfjordsmuseet i Løgstør, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, Naturvejlederne i Sønderborg, Fjord & Bælt i Kerteminde, Svendborg Naturcenter, Taarnby Naturcenter og Ishøj Naturcenter
  • Gennem hele projektet er der foretaget følgeforskning ved DPU, Aarhus Universitet
  • Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden


Læs mere om undervisningsprogrammet "Haven i havet" her

Læs mere om Kattegatcentrets Skoletjeneste her


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her