Det er sort, dystert og ildelugtende, når Kattegatcentret den 24. marts slår dørene op for en ny udstilling kaldet Dødvande, der sætter fokus på det dårlige danske havmiljø.
I 2023 var havet omkring Danmark ramt af det værste iltsvind i 20 år. Der var få fisk at fange, og forskere beskrev det danske havmiljø med ord som katastrofe, økomord og tragedie. I en helt ny udstilling tager Kattegatcentret kampen op for det pressede havmiljø og sætter fokus på, hvorfor livet i havet omkring Danmark har det så skidt – og ikke mindst, hvad man kan gøre ved det.
KÆMPER FOR HAVET
”I disse år er det for alvor ved at gå op for os, at havet ikke bare er en bekvem losseplads og et uudtømmeligt spisekammer, men at vores måde at forvalte havet på har meget alvorlige konsekvenser. Kun 5% af de danske havområder er i det man kalder god økologisk tilstand, og 3 ud af 4 er i ringe eller dårlig tilstand. Det tager lang tid at rette op på, og derfor er det afgørende at vi gør noget ved problemerne, før det er for sent,” fortæller Lone Thybo Mouritsen, der er leder for forskning i Kattegatcentret.
Den nye udstilling har fået navnet Dødvande, og det er der en helt særlig årsag til.
“I Kattegatcentret kæmper vi for havet, og derfor har vi lavet en ny udstilling, som netop sætter fokus på både problemer og årsager, men som også fortæller om de løsninger, der er. Vi kalder udstillingen Dødvande, fordi det er meget beskrivende for tilstanden under overfladen. Læser man i ordbogen, betyder dødvande en (midlertidig) tilstand, hvor alt er gået i stå, og der ikke sker noget. Det er vores håb, at døden i havet omkring Danmark netop er midlertidig, og at det er ved at gå op for os, at vi skal handle anderledes, hvis de danske farvande igen skal myldre af liv,” fortæller Lone Thybo Mouritsen.
HAR DU EN IDÉ, DER KAN REDDE LIVET I HAVET?
I Kattegatcentrets nye udstilling oplever man på allernærmeste hold, hvordan dårligt havmiljø ser ud, og bliver klogere på de mange trusler mod livet under overfladen. Men udstillingen inspirerer også til handling.
“De fleste har efterhånden hørt om iltsvind, og den katastrofale tilstand i det danske hav, men det er de færreste, som har stået ansigt til ansigt med den døde havbund, og derfor har vi også valgt at udstille et iltsvindsakvarium. I troen på at mødet med den barske virkelighed vil bevæge vores gæster og motivere dem til handling. For den her udstilling handler ikke bare om død og ødelæggelse. Den handler i lige så høj grad om at forvandle miljøangst til handlemod,” fortæller ansvarlig for udstillinger i Kattegatcentret, Frederik Toftgård.
Og når man i udstillingen er blevet meget klogere på problemerne i havet, kan man blandt andet teste sin helt egen idé til at redde havmiljøet.
“I vores finurlige idémaskine, “Idé-O-Mator 3000”, kan man skrive sin gode idé til at redde livet i havet, hvorefter den med innovative teknologier som "Originalitets-katalysator-TX72" og "Krea-10-vitets-generator" omsætter idéen til et unikt billede. Og alle de gode idéer samler vi selvfølgelig sammen, så den dag havets minister ringer, så er vi klar,” fortæller Frederik Toftgård med et glimt i øjet.
Udstillingen “Dødvande” åbner palmesøndag den 24. marts kl. 11 med deltagelse af Niels Fuglsang, medlem af EU Parlamentet, inviterede deltagere og gæster i Kattegatcentret.
FAKTA:
- Kattegatcentret åbner i påsken en ny udstilling kaldet Dødvande
- Udstillingen åbner palmesøndag den 24. marts kl. 11
- Medlem af EU Parlamentet Niels Fuglsang (S) deltager i åbningeN
- I den nye udstilling, kan man blandt andet:
- Finde ud af, hvorfor havdyrene dør i danske farvande – og blive klogere på, hvad vi kan gøre ved det
- Se hvordan iltsvind ser ud i Danmarks (måske) eneste iltsvindsakvarium
- Teste dine evner som havmiljøminister, og opleve at det ikke er helt nemt at beskytte havet
- Udtænke ideer til at redde havet – og teste dem i den store, finurlige idé-maskine