Alger danner skove i havet, udgør bunden af havets fødekæder, holder sammen på majonæsen, tilberedes af Michelin kokke og er en ressource, som kan bruges til både medicin, mad og bæredygtig energi. Der er med andre ord et væld af funktioner og anvendelsesmuligheder, når det gælder alger.
Og hvis du er bidt af alger, fascineret af deres potentiale, har mod på at smage på dem, eller bare har lyst til at lære om alt det, man kan bruge dem til, så kom til spændende foredrag om alger:
Torsdag den 6. februar 2014 kl. 19-21 i Kattegatcentret.
Her vil havbiolog og afdelingsleder for forskning i Havets Hus/Kattegatcentret, Lone Thybo Mouritsen, gøre dig klogere på ”havets grønne guld” under overskriften:
”Alger - fra Ægyptens syv plager til bæredygtige løsninger på globale udfordringer”.
Smag på alger
Du kan blandt andet høre om, hvordan mikroskopiske alger på få tusindedele millimeter både kan slå mennesker ihjel og bruges i livsvigtig medicin, og om hvordan meterlange brunalger kan bruges til så forskelligartede formål som svinefoder, biogas, dyrefoder, kosmetik, medicin, papir og tøj.
Der vil også være mulighed for at smage på alger (tang) og få tips til selv at anvende dem i madlavningen – og også høre om, hvordan vi alle sammen faktisk spiser alger hver eneste dag. De fleste af os ved det bare ikke, men stoffer udvundet af alger tilsættes rigtig mange af vores dagligvarer. Det er fx stoffer udvundet af alger, der giver majonæse, is og tandpasta den rigtige konsistens, forhindrer bundfald i kakaomælken og farver slik blåt og opdrætslaks orange.
Perspektivrig forskning i alger
Over hele verden forskes der i at bruge alger i foder til grise, køer og fisk, til bæredygtig energi og til medicin. Og en del af denne forskning foregår i forsknings-, formidlings- og innovationsfællesskabet AlgeCenter Danmark ved siden af Kattegatcentret på Grenaa Havn, som Havets Hus/Kattegatcentret driver i fællesskab med Aarhus Universitet og Teknologisk Institut.
Til foredraget vil man derfor også få et indblik i, hvordan AlgeCenter Danmark forsker på højtryk i at dyrke og anvende makroalger (tang) til en lang række forskellige og perspektivrige formål.
Fakta
- Tid: Torsdag den 6. februar 2014 kl. 19-21
- Sted: Kattegatcentret, Færgevej 4, 8500 Grenaa
- Pris: 50 kr. Rabatpris for årskortholdere til Kattegatcentret: 25 kr. Billetter kan købes ved indgangen
- Tilmelding nødvendig: Telefon: 8758 0517 (Mandag - fredag kl. 10-15) eller på mail: reception@kattegatcentret.dk
- Foredrag i Kattegatcentret arrangeres i samarbejde med Norddjurs Folkeuniversitet
Læs mere om AlgeCenter Danmark her
Læs mere om oplevelser i Kattegatcentret her