På søndag inviterer WWF Verdensnaturfonden og Kattegatcentret på en mageløs rejse tilbage i tiden til årets PandaClub event i Kattegatcentret. Sammen med den sagnomspundne grønlandshaj kommer hele familien på en rejse under vand, der både byder på "beach clean up" og underholdning for de mindste.
Til årets PandaClub event nu på søndag d. 23. juni slår Kattegatcentret dørene op for en rejse, der tager både børn og voksne med igennem tiden fra før, der var plastik i verdenshavene og frem til i dag, hvor havet er ved at blive kvalt i plastik. Det hele bliver i følgeskab med den spektakulære grønlandshaj. En underlig kombination, tænker du måske, men der er mening bag.
Forskere mener nemlig, at grønlandshajen kan blive op til 500 år gammel og dermed har den altså eksisteret længe før, der var plastik i verdenshavene. I dag er der plastik alle vegne. Hvert år bliver der udledt i omegnen 8 millioner ton plastik i verdenshavene. Det svarer til en fyldt lastbil i minuttet, og det rammer 700 af havets dyrearter. Også herhjemme er det et problem.
”Der er alt for meget plastik i vores natur, det er der ingen tvivl om. Vi ser billeder af strandede hvaler med maver fyldt af plastik, og herhjemme finder vi fisk med mikroplastik i maven. Heldigvis kan vi lave om på det sammen. Vi kan nå rigtig langt ved at ændre adfærd og skære ned på forbruget af engangsplastik og gå over til genbrug. Vi håber, at arrangementet på søndag kan hjælpe børn og voksne til at se, hvad plastik virkelig gør ved vores havnatur, så de tænker over deres egen plastikadfærd,” siger Malene Møhl, plastikekspert i WWF Verdensnaturfonden.
For nylig udgav netop WWF Verdensnaturfonden en ny rapport, hvor de blandt andet fandt betragtelige mængder cigaretfiltre, emballage fra chips, slik og is samt blød plast ved Moesgaard Strand ved Aarhus.
Lav din egen hajhat til rejsen
Udover "beach clean up" vil der søndag være lejlighed for at lave en sjov hat, der ligner en haj. Den kan børnene udsmykke med ting fra strandrensningen og have med, når I sammen tager turen som grønlandshaj fra 1890, hvor plastikken blev opfundet, og frem til i dag.
Se her, hvordan I også kan lave den sjove haj-hat hjemmefra
Kattegatcentret har skabt en hel undervandsverden, hvor man svømmer igennem tiden som en grønlandshaj. I takt med plastikkens udvikling vil I opleve mere og mere plastik på jeres rejse gennem tiden, og når I rammer år 2019, skal I kæmpe jer vej ud af plastikken.
”I Kattegatcentret arbejder vi med havet, og alt hvad der hører hjemme deri, på daglig basis. Og vi ser desværre bare rigtig meget plastik i alle mulige sammenhænge, hvor der ikke burde være plastik. Det vil vi gerne lave om på, og derfor vil vi gerne vise vores gæster plastikforureningen set fra havets synspunkt. Vi håber, at en mere fysisk oplevelse af plastikken kan være med til at vise hvor ubehageligt det er for livet under vand, og på den måde få folk til at tænke mere over deres plastikforbrug,” siger Søren Koops Forsberg, leder af Kattegatcentrets skoletjeneste.
Arrangementet er fra kl. 10-15 på søndag d. 23. juni i Kattegatcentret.
FAKTA
- Er du medlem af WWF Verdensnaturfondens PandaClub, kan du komme gratis ind og tage 3 familiemedlemmer (søskende, forældre, bedsteforældre og oldeforældre) med. Du skal blot huske dit PandaClub-kort og sygesikring
- Arrangementet starter kl. 10 i Kattegatcentret med introduktion og hajhatte, før man tager på plastikrejse igennem tiden
- Kl. 13 fodrer Kattegatcentret sine egne hajer, mens dyrepasserne fortæller lidt om, hvordan plastik påvirker hajerne og de andre dyr i havet
- Kl. 14 giver Kattegatcentrets havekspert de små hajer mad i den lave ende af hajtanken
Læs mere om PandaClub event i Kattegatcentret her
Læs om oplevelser i sommerferien her