Køb din billet online!
Fridmani Bars Koralfisk i Kattegatcentret
Fridmani Bars

Fridmani Bars: Når far ikke stoler på mor

Måske er jeg lille, men mig glemmer du ikke


Fridmani barsen (Pseudochromis fridmani) har en helt utrolig skarp lilla farve der fanger øjet. Selvom fridmani barsen er sky, lille og højest bliver omkring 6 cm lang, så er det en fisk, man lægger mærke til i koralrevsakvariet! Det er meget typisk for fiskene i familien af koralsmuttere (Pseudochromis), at de er nogle små, farvestrålende fisk.

Fridmani barsen er en lilla huleboer


Fridmani barsen er rigtig glad for huler og klippe sprækker, hvor denne lidt sky fisk ofte gemmer sig. Den lange tynde krop er perfekt til at kunne smyges igennem små huller og sprækker mellem sten og klipper. Her lever fridmani barsen af bittesmå dyreplankton, som også prøver at gemme sig mellem stenene. Fridmani barsen lever kun i Rødehavet og den er opkaldt efter koralrevsbiologen David Fridmani, fra det Maritime Museum i Israel, der fangede den fridmani bars, som arten er beskrevet ud fra.

Læs mere om den japanske koglefisk, der også lever i huler

Fridmani Bars

Fridmani Bars i hule


Alle fridmani bars starter livet som hunner


Fridmani bars lever ofte sammen, hvor der er en han og flere hunner i territoriet. Alle Fridmani bars er hunner, når de klækker ud af deres æg, og kan senere skifte køn til en han. Det sker, hvis hannen mangler, hvor en hun vil overtage hans plads. Det er altid den største hun, der skifter køn og bliver den nye han. Men det er ikke noget med at fortryde sig kønsskifte – når beslutningen er taget, er hun en han resten af livet.

Læs mere om klovnfisken, der også skifter køn

Når far ikke stoler på mor


Når det er tid til at parre, opfører hannen en parringsdans uden for sin hule for at tiltrække hunnerne. Hvis en hun synes om dansen, tager hun imod tilbuddet og lægger sine flere hundrede æg i hulen. Bagefter jager hannen hunnen væk, for at passe på æggene alene. Han stoler nemlig ikke på, at hun kan gøre det godt nok. Han beskytter æggene og vifter friskiltet vand hen over dem med sine finner, indtil de klækker efter 3-5 dage.

Læs mere om livet i havet

Fridmani Bars

Fridmani Bars i KattegatcentretFakta om fridmani bars:

Størrelse:

Max. 6 cm

Føde:

Dyreplankton

Habitat:

Koralrev, 1-60 m

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2021
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her