Køb billet online & spar
Kvik sælunge født i Kattegatcentret
27.07.2015

Kvik sælunge født i Kattegatcentret

Natten til den 27. juli fødte Kattegatcentrets spættede sælhun Liv en kvik sælunge. De første spæde timer efter fødslen blev fanget på overvågningskamera.


KONKURRENCE: NAVNGIV VORES SÆLUNGE OG VIND!


Kattegatcentrets spættede sælhun Liv fødte kl. 00.20 i nat den fineste lille sælunge. Fødslen foregik i Kattegatcentrets store sælanlæg, og ungen er allerede i fuld vigør.


”Sælungen er virkelig fin og ualmindelig kvik. Den dier lystigt og svømmer allerede livligt rundt,” fortæller dyrepasser og ansvarlig for sælerne i Kattegatcentret, Kasper Friis Jensen.


Hvis det skulle gå som tidligere år, var sælungen dog først ventet i august måned.


”Vi har længe vidst, at Liv var drægtig, men de sidste to år har hun først født i august måned. Faktisk helt præcist den 5. august og endda på næsten samme klokkeslæt tidligt om morgenen. Men sådan skulle det altså ikke være i år,” fortæller Kasper Friis Jensen, der i morges så videoen fra overvågningskameraet igennem.
Første timer fanget på overvågningskamera

”Vi kan se på videoen fra vores overvågningskamera i sælanlægget, at Liv lagde sig op på stranden omkring midnat med veer, og at vandet gik umiddelbart herefter – og kl. 00.20 fødte hun i vandkanten, men det er desværre for mørkt, til at kunne ses tydeligt på optagelserne,” fortæller Kasper Friis Jensen.


De første timer efter fødslen, hvor Liv og unge lærer hinanden at kende, blev dog fanget på kamera.


”På videoklippet optaget tidligt i morges, kan man se ungen die hos Liv. Liv og ungen snuser også til hinanden og lærer hinanden at kende. I naturen efterlades ungen på stranden, mens hunnen søger føde i havet, og her er det altafgørende, at mor og unge kender hinandens lugt, så de kan finde hinanden igen,” fortæller Kasper Friis Jensen.

Hjælp med at kønsbestemme ungen

Liv og sælunge trives og har det godt.


”Liv er heldigvis en erfaren mor og har fuldstændigt styr på pasningen af ungen, så alt går helt efter bogen,” fortæller Kasper Friis Jensen, der endnu ikke kender ungens køn.


”Vi har endnu ikke haft mulighed for at fastslå, om det er en lille han- eller hunsæl. Liv har dog altid født hansæler, så det kunne da være lidt sjovt, hvis det denne gang er en lille hunsæl,” fortæller Kasper Friis Jensen.


Kattegatcentret beder gæsterne om hjælp til at finde ud af, om sælungen er en han eller hun og udlodder et årskort til den gæst, der kan tage et billede, som Kattegatcentret kan kønsbestemme sælungen ud fra.
FAKTA

  • Faren til den nye sælunge er Kattegatcentrets hansæl, Felix
  • Sidste sommer fødte Liv sælungen Nor, der i maj måned blev doneret til St. Andrews Aquarium i Skotland
  • Spættet sæl har forlænget drægtighed. Det betyder, at sælerne typisk parrer sig i august må­ned, hvorefter fostret ligger i hvilestadie indtil december/januar, hvor udviklingen fortsættes.
  • Spættede sæler føder én unge af gangen. Sælungen vejer som nyfødt cirka 10 kg og måler cirka 80 cm. Sælungen kan svømme med det samme, men bevæger sig lidt kluntet i starten
  • De første fire-seks uger får ungen en fedtholdig mælk på op til 50 procent fedt, der øger dens vægt med op til 900 gram om dagen. Efter dieperioden må den klare sig selv
  • Spættede sæler føder deres unger midt på sommeren, hvorfor man i denne periode observe­rer mange sælunger i naturen. Det er normalt, at sælunger ofte ligger alene på strandbredden og hyler – og derfor kaldes efterladte sælunger også for ”hylere”. Men det betyder ikke, at de er blevet efterladt. Moren er sandsynligvis svømmet ud for at finde føde, og ungen kan være ladt alene i flere timer. Men menneskers færden i nærheden af ungen kan forhindre, at moren vender tilbage, og derfor er det vigtigt, at man lader ungen være. Hvis sælen er ilde tilredt, har sygdomstegn eller er alvorligt skadet, skal man ringe til Dyrenes vagtcentral på 1812 eller til Naturstyrelsen

Læs mere om spættede sæler her

Læs mere om Kattegatcentrets sæler her

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her