Køb billet online & spar
Kattegatcentrets ikoniske sandtigerhaj er blevet obduceret
14.03.2018

Vores ikoniske sandtigerhaj er blevet obduceret

Tirsdag eftermiddag blev den største og ældste haj i Kattegatcentrets historie obduceret - og er samtidig helt ekstraordinært blevet foreviget i en CT-scanner.


Den største og ældste haj i Kattegatcentrets historie tog sin sidste svømmetur lørdag den 24. februar, hvor den blev aflivet pga. alderdom. Den 2,5 meter lange sandtigerhaj blev formentligt over 30 år gammel, og havde inden sin død været i behandling for infektion. Hvad sandtigerhajen eventuelt yderligere fejlede, kunne en obduktionen tirsdag eftermiddag den 13. marts muligvis kaste lys over.


”En obduktion er en helt naturlig del af vores rutine, hver gang et større dyr dør i Kattegatcentret. Det gør os klogere på, hvordan dyret ser ud indeni, og om der fx er unormalheder. Men som vi forventede, fandt vi intet unaturligt under obduktionen udover aldersrelaterede sygdomstegn samt spor efter bakterieinfektioner,” fortæller biolog og kurator i Kattegatcentret, Rune Kristiansen, der førte kniven under obduktionen.


Til stede under obduktionen var også en dyrelæge og Kattegatcentrets dyrepasserelever, som ivrigt fulgte med, da det ikke er hver dag, man får mulighed for at studere hajers indvendige anatomi på tætteste hold.


Sandtigerhaj foreviget i en CT-scanner

Sandtigerhajen ankom til Kattegatcentret 4 dage inden åbningen den 7. maj 1993, og har således svømmet rundt i hajtanken i hele Kattegatcentrets historie. Derfor har der også været mange overvejelser om, hvordan den ikoniske haj kunne blive foreviget.


”Mange har spurgt, om sandtigerhajen skulle udstoppes, men det har ikke været muligt. Vi fik dog en enestående chance for at få den CT-scannet via et samarbejde med Retsmedicinsk Institut på Aarhus Universitet, og har netop fået nogle helt fantastiske billeder derfra, som vi kan bruge i både undervisningen og udstillingen,” fortæller Rune Kristiansen.


Kattegatcentret arbejder i øjeblikket på at få en ny sandtigerhaj og håber at kunne præsentere den til Kattegatcentrets 25 års jubilæum den 7. maj.FOTO/VIDEO: Comparative Medicine Lab, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet - Retsmedicinsk Institut, Aarhus Universitet.

Læs mere om aflivning af sandtigerhajen her


Bliv klogere på sandtigerhajen her

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her