Med rekordmange deltagere fra 11 forskellige lande går den ottende tangkonference i Grenaa, 8th Nordic Seaweed Conference, over i Østjyllands tanghistorie.
Der var nemlig rekord mange deltagere, da Kattegatcentret d. 10-11. oktober 2018 afholdt tangkonference sammen med partnerne i AlgeCenter Danmark: Aarhus Universitet og Teknologisk Institut. Samtidig var der også rekord mange fra udlandet, og deltagerne kom helt fra New Zealand og Canada foruden en række europæiske lande. Konferencen tiltrækker normalt 70-80 deltagere, men i år var hele 105 deltagere tilmeldt.
Formålet med at afholde ”Nordic Seaweed Conference” har siden starten for otte år siden været, at samle forskere og erhvervsfolk til to dages videndeling og netværk. ”En af de vigtigste pointer med konferencen er, at få folk til at mødes og tale sammen. På konferencen finder forskere nye samarbejdspartnere, virksomheder får nye kunder og leverandører, mens forskere og erhvervsfolk finder sammen om udvikling af helt nye produkter,” fortæller forskningsleder i Kattegatcentret, Lone Thybo Mouritsen og fortsætter:
”Derfor indlægger vi altid rigeligt med kaffe- og spisepauser i programmet, men også gerne en gåtur langs Grenaa Strand eller et besøg i Kattegatcentret, fordi det ofte er i forbindelse med den uformelle snak, vigtige aftaler indgås”.
TANG TIL MILJØVENLIG FISKEPRODUKTION
Årets program bød blandt andet på oplæg om tangdyrkning i forbindelse med landbaseret produktion af fisk i Portugal og rejer i Australien. Når man dyrker tang i vandet fra landbaseret produktion af for eksempel fisk eller andre havdyr, renser tangen vandet for næringsstoffer fra dyrene. I Australien ligger anlæggene lige ved det verdensberømte koralrev, Great Barrier Reef, og der lykkes det faktisk tangdyrkerne at rense vandet så godt, at det vand, der lukkes ud på koralrevet, er renere end det vand, rejeproducenten tog ind fra revet.
”Jeg bliver tit spurgt, om det ikke er ulækkert, at spise tang dyrket i vand, hvor næringsstofferne kommer fra fiskenes afføring,” fortæller Lone Thybo Mouritsen og fortsætter:
”Men det er jo ikke anderledes, end at mange afgrøder dyrket på land gødes med for eksempel gylle eller hønsegødning. Det har vi vænnet os til, og faktisk er det jo også en helt naturlig del af naturens kredsløb, at dyr omsætter plantemateriale, så næringsstofferne igen bliver tilgængelige for planter.”
Tangdyrkning i kombination med produktion af fisk er et tema, der også er stigende interesse for i Danmark, fordi det både kan bidrage til en mere miljøvenlig fiskeproduktion og samtidig resulterer i en værdifuld tangressource, som kan bruges til mange forskellige formål.
EN BRANCHE I UDVIKLING
En vigtig konklusion fra årets konference er, at ikke mindst den europæiske tangbranche for alvor udvikler sig i disse år, og det gælder hele produktionskæden fra dyrkning til anvendelse. Der er gang i mange store internationale forsknings- og udviklingsprojekter, og der kommer også flere og flere virksomheder, som bruger tang i deres produkter.
I Grenaa er der eksempelvis ikke mindre end to tangvirksomheder, nemlig Nordisk Tang og Seaman Chips, og dem kunne deltagerne møde på et afsluttende erhvervsnetværksmøde. Til netværksmødet stiftede deltagerne også bekendtskab med helt nye anvendelser af tang til bionedbrydelige møbler og miljøvenlige tekstiler, og oplevede det til lejligheden udviklede koncept ”Søløvens hule”. Her fik fire unge iværksættere, som gerne vil dyrke tang henholdsvis til havs ved Ebeltoft og på land på Grenaa Havn, mulighed for at præsentere deres planer og få værdifuld feedback fra de øvrige deltagere.
Kattegatcentret faciliterer AlgeCenter Danmarks Erhvervsnetværk, der er åbent for alle interesserede.
FAKTA:
- Nordic Seaweed Conference afholdes årligt onsdag og torsdag i ue 41 på Kystvejens Hotel, Kystvej 26 i Grenaa
- Nordic Seaweed Conference afholdes af AlgeCenter Danmark som er et forsknings-, innovations- og formidlingssamarbejde mellem Aarhus Universitet, Teknologisk Institut og Kattegatcentret
- Konferencen i 2018 blev sponsoreret af Visit Djursland, Grenaa Havn samt Erhvervsudvalget på Science & Technology Aarhus Universitet
- Deltagerne i Nordic Seaweed Conference er 50% forskere og 50% erhvervsfolk. Cirka 40% af deltagerne er fra udlandet og 60% er fra Danmark
- AlgeCenter Danmarks Erhvervsnetværk er åbent for virksomheder, forskere, myndigheder og andre med interesse i erhvervsmæssig dyrkning og anvendelse af tang
Læs mere om AlgeCenter Danmark her
Læs mere om Nordic Seaweed Conference her
Læs mere om alger her