Den landskendte TV-vært, forfatter og fugleekspert, Sebastian Klein, fodrede i dag pingviner i Kattegatcentret under den officielle indvielse af Kattegatcentrets store udbygning, der både omfatter et spektakulært pingvinanlæg, et nyt og moderne skoletjenestelaboratorium og nye forhold til dyrene bag kulisserne.
”Sten, saks, papir”-håndspillet måtte i dag tages i brug, da Sebastian Klein og borgmester i Norddjurs Kommune, Kasper Bjerregaard, i samspil skulle klippe snoren og indvie Kattegatcentrets store udvidelse til 60,5 mio. kr., der både omfatter et af verdens bedste pingvinanlæg, nye faciliteter til dyrene bag kulisserne samt et moderne og specialdesignet undervisningslaboratorium.
Og det var Sebastian Klein, der tabte spillet og måtte holde snoren, mens Kasper Bjerregaard førte saksen foran de cirka 100 indbudte gæster og dermed erklærede millionprojektet for indviet. Herefter blev gæsterne blandt andet vist rundt i Kattegatcentrets nye pingvinanlæg i to etager, som er et helt ekstraordinært pingvinanlæg i verdensklasse. Kun 7 andre steder i verden er det nemlig muligt at stå i samme rum som subantarktiske pingviner.
SEBASTIAN KLEIN ER BIDT AF HAVETS FUGLE
I det nye pingvinanlæg underholdt Sebastian Klein de indbudte gæster og 50 ivrige skoleelever med fascinerende historier om æselpingviner, der ikke kun er verdens hurtigste pingvin, men som også er verdens 3. største pingvin og faktisk den hurtigste fugl under vand.
Og gæsterne fik i dén grad en oplevelse ud over det sædvanlige. Sebastian Klein gav den nemlig hele armen og fodrede både Kattegatcentrets nye beboere - og dansede og skræppede som en pingvin. For Sebastian Klein er ikke kun engang blevet bidt i fingeren af en pingvin – han er også helt generelt bidt af pingviner.
”Se dem for pokker! Der er mange grunde til, at pingviner er fede. Dels er de jo mærkelige. For de minder jo ikke rigtigt om nogen andre fugle – for de har vinger, men de bruger vingerne fuldstændigt anderledes. Det er nærmere fly-vinger lavet til at flyve under vand, og vingerne kan ikke bøjes ligesom hos andre fugle. Man tænker, at de kan jo ingenting de vinger - men de her æselpingviner kan altså bevæge sig med 35 km/t under vandet. Det er hurtigere, end jeg nogensinde har løbet, selv da jeg var i min allerbedste form. Så det er altså nogle badass små tyksakker, der svømmer rundt derinde med nogle papagtige vinger, og alligevel kan de nå den høje fart - det er da for vildt,” fortæller Sebastian Klein.
Og Sebastian Klein var meget begejstret for Kattegatcentrets nye pingvinanlæg, der er delt i to etager. Èn over vand, og én under vand.
”Anlægget kombinerer flere ting, som er rigtig godt. Dels er der tænkt på dyrevelfærd ved at give pingvinerne nogle forhold, der i så høj grad som overhovedet muligt modsvarer de omgivelser, som æselpingviner normalt lever i. Samtidigt har man kombineret det med den fantastiske oplevelsesmulighed det er at mærke klimaet, hvor æselpingvinerne lever, og hvor man også kan lugte, hvor meget der stinker i en pingvinkoloni. Og det synes jeg er så vigtigt: At man får formidlingsaspektet med. For det er dét, der forsvarer at have dyr i fangenskab - at vi også formidler om de udfordringer, som dyrene møder i naturen,” slutter Sebastian Klein.
FAKTA
- Kattegatcentrets store udvidelse til 60,5 mio. kr. blev i dag den 7. oktober 2022 indviet
- Borgmester i Norddjurs Kommune, Kasper Bjerregaard, samt TV-vært, skuespiller, forfatter og fugleekspert, Sebastian Klein, klippede snoren til det ambitiøse byggeri
- Sebastian Klein fortalte om pingviner for de omkring 100 indbudte gæster og tre 3. klasser fra Rougsø, Vivild- og Langhøjskolen i Norddjurs Kommune, og fodrede blandt andet Kattegatcentrets 14 æselpingviner
- Kattegatcentrets store udvidelse omfatter et spektakulært pingvinanlæg, et nyt og moderne skoletjenestelaboratorium samt nye backstage faciliteter til dyrene
- Kattegatcentrets nye pingvinanlæg i to etager åbnede for publikum den 18. juli 2022
- Kattegatcentrets nye pingvinanlæg er ét blandt kun otte pingvinanlæg i verden, hvor man kan stå i samme rum som subantarktiske pingviner
- Kattegatcentrets skoletjeneste er en af Danmarks største naturvidenskabelige skoletjenester, hvor 12.000 børn og unge hvert år bliver bidt af havet
- Kattegatcentret fylder 30 år i 2023 og har siden åbningen i 1993 haft mere end 7 millioner gæster
- Kattegatcentrets udvidelse er støttet af:
- Den filantropiske forening Realdania: 19,3 mio. kr.
- Norddjurs Kommune: 16 mio. kr.
- Den A.P. Møllerske Støttefond: 15. mio. kr.
- Grenaa Havn: 5.000.000 kr.
- Augustinus Fonden: 3.000.000 kr.
- Beckett-Fonden: 750.000 kr.
- FLAG Djursland - Den Europæiske Union Den Europæiske Hav- og Fiskerifond: 637.500 kr.
- C.A.C. Fonden: 500.000 kr.
- NRGi's Værdipulje: 300.000 kr.