Køb din billet online!
Konksnegl

Konksnegl: HAR DU HØRT OM MIN SMARTE KOLBØTTE-TEKNIK?

Konksneglen er havets glubske snabeldyr


Efter rødkonken er konksneglen (Buccinum undatum) den største snegl der findes i Danmark, med en maksimal længde på 14 cm. Sneglehuset er grå-brunt, mens selve sneglen er hvid med sorte pletter.
Men den flotte og yndige konksnegl er ikke så sød og uskyldig som den umiddelbart ser ud. Den har et langt ånderør, som stikker ud af en rende forrest i skalåbningen. Ånderøret bruger konksneglen til at trækker vejret med, men den bruger det faktisk også til at spise med. Ånderøret kan blive flere gange sneglens længde og for enden af denne lange snabel, sidder konksneglens mund. På den måde kan den få fat i bytte, som den ellers ikke ville kunne nå. F.eks. kan konksneglen spise kødet af fisk, der sidder fast i garn, og er derfor et skadedyr for bundgarnsfiskeri. Når konksneglen spiser, udskiller den en nervegift der lammer byttet, så det ikke slipper væk fra det glubske rovdyr. Konksneglen har også et smart trick, når den gerne vil have en musling på menuen. Den stikker nemlig hurtigt kanten af sit sneglehus ind mellem muslingens skaller, så muslingen ikke kan lukke sammen. I sit eget tempo kan konksneglen nu stikke snablen ind mellem skallerne og gå ombord i den hjælpeløse musling.

Konksneglen har en god kolbøtte-teknik


Konksneglen kan selv blive spist af forskellige fisk, såsom torsk, ålekvabber og små hajer, samt krebsdyr og søstjerner. Konksneglen kan ikke bevæge sig særlig hurtigt afsted på sin sneglefod, men hvis den skal undslippe en søstjerne eller et krebsdyr, har den en smart manøvre. Den kan vride kroppen en ordentlig omgang, så den slår kolbøtter og kommer hurtigt væk! Det er altid godt at have styr på sin kolbøtte-teknik ligesom konksneglen.

Konksnegl på menuen!


Vi mennesker kan også spise konksneglen, men det er ikke populært i Danmark. Til gengæld er konksneglen en delikatesse i andre Europæiske lande, som Belgien og Frankrig, og også i Kina, hvor konksneglen importeres til.

Konksneglen er en sær snegl


Konksneglen er særkønnet, hvilket egentlig bare vil sige, at hvert individ enten er en hun eller en han. Det lyder måske ikke så sært, men det er til forskel fra de fleste andre snegle, der faktisk er tvekønnede, hvor hvert individ altså både er hun og han på samme tid. Derfor er det hunsneglene der lægger klumper af ægkapsler, der kan fylde ligeså meget, som den hunsnegl der har lagt dem. De kan endda fylde endnu mere, da ægklumper fra flere hunner kan klumpes sammen.
En hun lægger omkring 15.000 ægkapsler, hvoraf der er mellem 500-3000 æg i hver, dvs. en hun kan lægge 7.500.000 – 45.000.000 æg i alt. Af alle disse æg, når kun 3-5 at udklækkes til små snegleunger. De få unger, der klækker først, er nemlig ikke blege for at slubre deres uklækkede søskende i sig som første måltid.
Hvis man går tur ved stranden kan man være heldig at finde konksneglens tomme ægkapsler. Det er hvidlige kugler, der hænger sammen og ofte er tørret, så det ligner lidt en svamp.

Læs mere om strandsneglen

Læs mere om bunddyr


Fakta om konksneglen

Størrelse:

Max. 14 cm

Føde:

Ådsler og bløddyr

Habitat:

Kystnær bund, 0-100 m

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2021
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her