Køb billet online & spar
Langpigget søpindsvin

Langpigget søpindsvin: Jeg har muligvis den flotteste numse, du nogensinde har set

Søpindsvin er nogle spøjse dyr. Læs mere om det langpiggede søpindsvin, der har gift i piggene, en god synssans og muligvis den flotteste numse, du nogensinde har set.

Søpindsvinet med de lange pigge

Alle søpindsvinets organer er indesluttet i en rund, kalkholdig skal besat med pigge. Det langpiggede søpindsvins skal bliver sjældent mere end 7 cm i diameter, men søpindsvinene kan alligevel fremstå utroligt store, på grund af de lange piggene, der kan blive op til 30 cm!

Det langpiggede søpindsvin kigger på dig

Det langpiggede søpindsvin (Diadema setosum) har faktisk et af de bedste syn blandt søpindsvinene. Det har ikke øjne som vores, men det har celler ved roden af hver pig, der kan opfange lys. Lyset kommer ned gennem hver pig og opfanges i bunden af dem. Det er utroligt, at de faktisk kan sanse deres omgivelser på denne måde, og man er stadigvæk i tvivl om, hvordan disse primitive øjne hos det langpiggede søpindsvin rent faktisk fungerer.

Søpindsvinene kan bevæge hver enkelt pig og er i stand til at vende deres pigge i retning af en eventuel trussel, fx en fisk, der svømmer forbi.

Det langpiggede søpindsvin er giftig

Der er en mild gift i piggene hos det langpiggede søpindsvin. Bliver man stukket, gør det ondt og hæver op, men ellers er det almindeligvis ufarligt. Faktisk er de stikkende pigge i sig selv farligere – de er tynde og skarpe, så hvis man bliver stukket, kan de knække af, og ligge under huden og forårsage betændelse.

Det langpiggede søpindsvin er lidt af en græssende alien

Søpindsvinene er beslægtet med søstjerner, og ligesom disse, bevæger søpindsvinet sig ved hjælp af et hav af sugefødder på undersiden.

Det er også på undersiden i midten af søpindsvinet, at man finder munden. Den har fem skarpe tænder, der sidder i en cirkel og ligner noget fra en alien-film. De her fem tænder er dog ikke så drabelige, som de ser ud, for søpindsvinet lever nemlig af alger. De langpiggede søpindsvin findes ofte i stort antal i områder med døde koraller, for de elsker at græsse de alger, der vokser på korallernes aflagte kalkskeletter.

Det langpiggede søpindsvin er ikke blufærdig

På den modsatte side af munden og dermed på oversiden af søpindsvinet, findes søpindsvinets numsehul. Mens det ikke er så synligt hos andre arter af søpindsvin, så har det langpiggede søpindsvin gjort lidt ekstra ud af denne kropsåbning. Det langpiggede søpindsvins numsehul er nemlig flot dekoreret og står klart frem i midten af alle de lange pigge. Det ligner næsten en lille perle, der ligger oven på søpindsvinet, med åbningen omkranset af en orange ring.

Søpindsvin


Det langpiggede søpindsvin er et stikkende hjem

Det langpiggede søpindsvin er vidt udbredt i det Indo-pacifiske ocean, helt fra Røde Havet til Australiens kyst. Her beskytter søpindsvinets pigge ikke blot dyret selv, men også andre beboere i revet. Nogle dyr har nemlig lært at benytte piggene som et godt beskyttet skjulested. Det drejer sig fx om kardinalfiskene. De svømmer ind mellem søpindsvinets lange pigge for at beskytte sig mod rovdyr.

Da det langpiggede søpindsvin var lille, kunne det svømme

Når søpindsvinene formerer sig, frigiver de æg og sæd frit ud i vandet. Befrugtede æg klækkes til små søpindsvinelarver, der svømmer frit i vandet. De lever det frie, svømmende liv i flere måneder, før de synker til bunds. På bunden kan de holde sig fast med de sugefødder, som de har udviklet, mens de forvandles til et ungt søpindsvin. Herefter bliver søpindsvinet på havbunden resten af livet.

Læs mere om stort søpindsvin

Fakta om langpigget søpindsvin

Størrelse:

Max. 9 cm

Føde:

Alger

Habitat:

Rev, 0-70 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her