Husk at medbringe gyldigt coronapas!
Almindelige pighaj (Squalus acanthias)
Almindelig pighaj

Almindelig pighaj: Jeg er giftig, men du har sikkert spist mig mange gange!

pighaj (Squalus acanthias)


Navnet siger faktisk det hele: Den almindelige pighaj (Squalus acanthias) er en af de mest almindelige hajer på verdensplan, og den har to pigge foran rygfinnen, som bruges i selvforsvar.

Piggene udskiller en mild nervegift. Sammen med fjæsingen er den derfor en af de få giftige fisk herhjemme.

Den almindelige pighaj er ikke farlig for mennesker. Den jager sild, torsk og bundlevende dyr, og ofte jager pighajerne sammen i store stimer – gerne i flokke af samme køn.

Har du dårlig smag i munden?


På grund af overfiskeri er den almindelige pighaj desværre ikke så almindelig længere, for der er blevet fisket rigtig mange pighajer. ”Men jeg har da ikke spist pighaj”, siger du nu? Jo, måske – for pighaj sælges under navnet ’Kongeål’, og i England bruges kødet til Fish’n’chips.

Pighaj bør dog give dårlig smag i munden. Den har nemlig en meget lang generationstid, for hunnen bliver først kønsmoden ved 12-15 års alderen, og graviditeten varer næsten to år! Derfor er der stor risiko for, at pighajen bliver fanget, før den når at formere sig.

Vil du dykke med pighajer?


I Kattegatcentret har vi pighajer i det 1,5 millioner liter store Oceanarium - og dem kan du dykke ned til og opleve helt tæt på! Samtidig dykker du også med andre spændende fisk som havål, stør og hele fem forskellige arter af hajer.

Læs mere om prøvedyk i Kattegatcentret her

Læs mere om fodring af pighajerne i Oceanariet her

Bliv klogere på de fascinerende hajer - havets herskere!

Fakta om almindelig pighaj

Længde:

1,6 m

Maksimal længde er 1,6 meter.
Vægt:

9 kg

Den kan veje op til 9 kg.
Levetid:

75 år

Levetiden er op til 75 år.
Føde:

Bundlevende fisk, stimefisk og skaldyr.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her