Bliv klogere på pighajen, der som navnet antyder har pigge - og de er faktisk giftige!
Pighajen er helt almindelig
Navnet siger faktisk det hele: den almindelige pighaj (Squalus acanthias) er en af de mest almindelige hajer på verdensplan, og man mener, at pighajen er den hajart, der er mest udbredt i verden. Den lever nemlig både i Nordatlanten, Middelhavet, havet på begge sider af Sydamerika, Sydafrika og området ved New Zealand og det sydlige Australien. Pighajen er altså ikke kræsen, når det kommer an på vandtemperaturer, da den både lever i tropiske have og koldere egne, som fx havet omkring Danmark. Pighajen er også den mest almindelige hajart i danske farvande.
Pighajen er giftig
Som navnet antyder, så har pighajen pigge. Den har to pigge, der sidder lige foran hver af dens to rygfinner. Piggene udskiller en mild nervegift, og sammen med fjæsingen, er pighajen derfor en af de få giftige fisk i dansk farvand. Bliver man stukket af en pighaj, gør det rigtig ondt og kan give et ildebefindende.
Heldigvis møder man ikke lige en pighaj nær stranden, da de lever på langt dybere vand. Pighajen bruger også kun piggene i forsvar, så pighajen er almindeligvis slet ikke farlig for mennesker. Pighajen jager sild, torsk og bundlevende dyr, og ofte jager pighajerne sammen i store stimer – gerne i flokke af samme køn.
Giver pighajen dig dårlig smag i munden?
På grund af overfiskeri er den almindelige pighaj desværre ikke så almindelig længere, for der er blevet fisket rigtig mange pighajer. ”Men jeg har da ikke spist pighaj”, siger du nu? Jo, måske – for pighaj sælges under navnet ’Kongeål’, og i England bruges kødet til Fish’n’chips.
Pighaj bør dog give dårlig smag i munden. Den har nemlig en meget lang generationstid, for hunnen bliver først kønsmoden ved 12-15 års alderen og er drægtig i 18-22 måneder! Derfor er der stor risiko for, at pighajen bliver fanget, før den når at formere sig.
Vil du dykke med pighajer?
I Kattegatcentret har vi pighajer i det 1,5 millioner liter store Oceanarium - og dem kan du dykke ned til og opleve helt tæt på! Samtidig dykker du også med andre spændende fisk som havål, belugastør og tre andre arter af hajer.
Læs mere om prøvedyk i Kattegatcentret her