Køb billet online & spar
Kejsersnapper

Kejsersnapper: Min bedste ven er et søpindsvin

Kejsersnapperen er en stor fisk, der lever ved koral- og stenrev. Når kejsersnapperne er små, er søpindsvin deres bedste venner – hvorfor, kan du læse her!


Kejsersnapperen er snapper over dem alle

Der er en hel familie af fisk, der hedder snappere, og kejsersnapperen (Lutjanus sebae) er den største art af dem alle. Derfor hedder den selvfølgelig også kejsersnapperen! Kejsersnapperen er altså en stor fisk, der kan blive helt op til 115 cm lang, men de fleste bliver dog omkring 60 cm lange.

Kejsersnappere kan blive ret gamle, og de ældste man har kendt til, havde en alder på omkring 40 år. De ældre fisk kan være lidt blege i farven, for som det er med mange fisk, så bliver farven mere afbleget med alderen. De unge kejsersnappere har i stedet skarpe striber i en mørk rødbrun farve, der ligger henover den hvide krop.

Snapper_søanemone


Søpindsvinet er en tryg børnehave for de mindste kejsersnappere

Kejsersnapperen lever ved de fleste tropiske rev kloden rundt, men den er især almindelig i det Indo-pacifiske Ocean. De store kejsersnappere lever i dybere vande ved koral- og stenrev, mens de unge kejsersnappere også findes i mangrover, hvor de gemmer sig mellem træernes rødder.

De helt små unger er meget sårbare over for rovdyr, og derfor ses de ofte sammen med søpindsvin. Ligesom søpindsvinet bruger sine lange pigge som beskyttelse mod rovdyr, kan de bitte små unger nemlig også blive beskyttet af piggene. De små kejsersnapperunger holder sig tæt på de drabelige pigge, og farer lynhurtigt i sikkerhed, hvis der er fare på færde.

Læs om langpigget søpindsvin

Hvorfor hedder det en snapper?

Der findes omkring 113 forskellige arter i familien af snappere (Lutjanidae). Ordet snapper hentyder til, hvordan disse fisk er rovdyr og snapper det ene byttedyr i sig efter det andet. De spiser de fleste af de dyr, de kan gabe over, og da kejsersnapperne kan blive nogle ordentlige krabater, kan måltidet bestå af alt fra fisk til blæksprutter og krebsdyr som krabber og knælerrejer.

Kunne du tænke dig at dykke med kejsersnapperen blandt tropiske hajer?

I Kattegatcentret lever kejsersnapperen i den store, tropiske hajtank. Vidste du, at du også kan dykke med hajer i Kattegatcentret og opleve dem helt tæt på?

Læs mere om at dykke i Kattegatcentret her

Fakta om kejsersnapper

Størrelse:


Max. 115 cm

Føde:

Fisk og krebsdyr

Habitat:

Rev, 5-180 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her