Køb billet online & spar
24.07.2018

FIN LILLE SÆLUNGE FØDT I KATTEGATCENTRET

Natten til den 23. juli, klokken femogtyveminutter over to, fødte Kattegatcentrets spættede sælhun Liv en fin lille sælunge. Ungen dier ivrigt hos sin mor og både mor og unge har det godt.


Kattegatcentrets spættede sælhun Liv fødte kl. 02.25 natten til mandag den fineste lille sælunge, som nu svømmer livligt rundt i sælernes udendørs naturanlæg. Optagelser fra et overvågningskamera i sælan-lægget viser, at Kattegatcentrets tre sæler lå og sov fredeligt på sælanlæggets lille naturlige strand den første del af natten. Lidt over klokken 2 begyndte Liv at ligge uroligt og efter et par minutter med noget, der lignede kraftige veer, kom den lille ny sælunge til verden. Straks valgte sælungens far, den spættede hansæl Felix, og sælanlæggets tredje beboer gråsælen Tulle at fortrække fra stranden, og gav dermed den nybagte mor og unge lidt fred. Og fred har mor og barn selvfølgelig brug for, men heldigvis er mor Liv efterhånden en rutineret mor, som gerne giver sin unge mælk på sælanlæggets strand, selvom der står gæster og kigger på.”Vi har sat et skilt op, som beder gæsterne tage hensyn, når ungen dier på stranden,” fortæller direktør i Kattegatcentret Helle Hegelund og fortsætter:


”Men heldigvis ser det ikke ud til at genere hverken mor eller unge, at der er publikum på, når nogle af døgnets mange måltider indtages på stranden blot få meter fra gæsterne”.


STOR I EN FART

Det er ikke så lidt, sådan en sælunge sætter til livs. Den dier kun i 4-6 uger, men sælmælk er utrolig fed, så den kan tage næsten et kilo på om dagen, og efter dieperioden er den faktisk i stand til at klare sig selv. I Kattegatcentret starter sælungen med at få sild. I starten leger den mest med maden, men den lærer hurtigt at sild er til at spise. I naturen starter sælunger med at spise søstjerner og krabber, som er nemme at fange, inden de begynder at fange fisk som de voksne sæler.


DOBBELT FØDSELSDAG

Den 23. juli vil gå over i Kattegatcentrets historie som en rigtig fødselsdag. Den lille sælunges far, Felix, er nemlig også født d. 23. juli 2002. Ikke i Kattegatcentret, men i Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.


Når den nyfødte sælunge i efteråret er blevet gammel nok til at ”flytte hjemmefra”, skal den også videre til et andet akvarium eller zoologisk have. Kattegatcentret deltager nemlig i et internationalt samarbejde i en af verdens største zoo- og akvarieorganisationer EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), hvor et omfattende udvekslingsprogram sørger for at udveksle dyr på tværs af landegrænser. På den måde forhindres indavl og indsamling af dyr fra naturen minimeres.


I 2017 sendte Kattegatcentret en sælunge til Skansen i Stockholm, og Kattegatcentret har tidligere sendt sælunger til blandt andet Skotland og Portugal som et led i det internationale samarbejde.


Læs om vores hav af sommerferieaktiviteter her


Læs mere om vores sæler og store sælanlæg her

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her