Nyhed 2022: Cool pingviner!
Fiordlandpingvin

Fiordlandpingvin: En vaskeægte regnskovspingvin!

Hvis du troede, at pingviner kun lever i sne og kulde, så kan du godt tro om igen. Der er nemlig en del pingvinarter, der holder af varmere vejr og en af dem er fiordlandpingvinen (Eudyptes pachyrhynchus).

Fiordlandpingvinen er en vaskeægte regnskovspingvin

Fiordlandpingvinen yngler kun i New Zealands dramatiske og ufremkommelige fjordlandskab, der ligger så afsides, at man kun kan komme dertil ved at sejle eller vandre i flere dage. Engang fandtes fiordlandpingvinerne flere steder i New Zealand, men de sky pingviner yngler nu kun i det mest afsidesliggende område, hvor de gemmer sig i den tætte regnskov.

Fiordlandpingvinen er en af de 7 arter af gultoppede pingviner, hvilket ses på de prominente kvaster af gule fjer, den har som øjebryn.


Fiordlandpingvinen lægger to æg for at være "æg"-stra sikker

Fiordlandpingvinerne yngler i den tætte regnskov. Fiordlandpingvinerne bygger en rede af grene og græs, et sted hvor reden er godt skjult fx i grotter eller under buske. Hunnen lægger to æg i reden, et stort og et lille, og oftest er det kun det store æg, der overlever. Men hvis det er et år med rigtig gode forhold, sker det, at begge æg klækker med unger, der overlever og bliver voksne. Parret hjælpes ad med at udruge ægget og made ungen, indtil den er stor nok til at klare sig selv.


Det er ikke nemt for Fiordlandpingvinen at dele paradis

Det er langt fra nemt for forældreparret af opfostre deres unger i regnskovens paradis. Forældrene skal fange føde nok til både dem selv og ungerne, de skal manøvrere uden om forstyrrende turister, og samtidig skal ungerne gemmes og forsvares mod rovdyr.

Før mennesker koloniserede New Zealand, fandtes der ikke pattedyr på land, så flere fuglearter kan ligesom pingvinerne ikke flyve og er dermed meget udsatte overfor rovdyr. Invasive rovdyr som hunde, katte, lækatte og rotter er kommet til New Zealand med mennesker, og pingvinerne har ikke tilpasset sig til et liv med dem som fjender.

De indførte rovdyr udgør et stort problem for kolonier af ynglende fiordlandpingviner. I 2016 blev en hel koloni på 150 ynglende par af fiordlandpingviner udryddet af lækatte, og rotter tager ofte pingvinernes æg.

Fiordlandpingvinerne går dagligt fra skoven henover stranden for at komme på jagt i havet, og senere vender de tilbage med føde til ungerne. Det fanger mange nysgerrige turisters opmærksomhed og så forstyrres de sky pingviner.

Fiordlandpingvinerne er vurderet sårbare

Presset på fiordlandpingvinernes paradis har medført, at bestanden er faldet med 30% på bare 10 år, og fiordlandpingvinerne er vurderet som sårbare. Bestanden har været nedadgående siden 1950’erne, og det estimeres, at der nu kun er 5500-7000 fiordlandpingviner tilbage i verden.

Det er derfor meget nødvendigt med effektiv kontrol af de invasive arter, men også formidling til turister, så pingvinerne ikke forstyrres. Frivillige hjælper med at beskytte fiordlandpingvinerne ved at informere turisterne om pingvinernes behov og bede dem holde afstand.

Læs mere om trusler mod pingviner her

Bliv klogere på æselpingviner, der snart flytter ind i Kattegatcentret

Læs om Kattegatcentrets nye pingvinanlæg her

Få fakta og spændende viden om pingviner her

Fakta

Størrelse:

Max. 60 cm

Føde:

Blæksprutter, krill og fisk

Yngleområde:

New Zealand

IUCN-status:

Sårbar

Hvor mange er der tilbage?

5500-7000

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her