Pingvinerne kommer midt juli
Hvidkindet pingvin

Hvidkindet pingvin: To æg for at være "æg"-stra sikker

Bliv klogere på den hvidkindede pingvin, der udmærker sig med deres hvide kinder og festlige, gule fjerkvaster - og som lægger to æg for en sikkerhedsskyld!

Kend pingvinen på de hvide kinder og monobrynet

Med sine meget prominente, gule øjenbryn hører den hvidkindede pingvin (Eudyptes schlegeli) til slægten af gultoppede pingviner, og den kendes nemt fra de andre gultoppede pingviner på de hvide kinder.

Hvidkindede pingviner har et stort, orange næb og deres festlige, gule fjerkvaster mødes midt på hovedet i et såkaldt monobryn. De hvidkindede pingviner yngler på Macquarie Island, en Australsk ø sydvest for New Zealand.


Den hvidkindede pingvin satser på to æg

Som andre pingviner bruger de hvidkindede pingviner det meste af deres liv i havet, men de kommer fx på land for at yngle. Pingvinerne danner par med den samme mage hvert år i ynglesæsonen, og parrene har deres reder i store kolonier. Reden er en fordybning i jorden, som fores med plantedele og sten.

Den hvidkindede hunpingvin lægger to æg, hvor det ene æg er større end det andet. Almindeligvis overlever kun det største æg, og hvis det lille æg når at klække, overlever ungen sjældent mere end et par dage. Kun hvis det er en sæson med specielt gode forhold og masser af føde, kan begge unger overleve.

Ofte ligger reden tæt på et ferskvandsudløb som en flod, der både sørger for at pingvinerne kan få noget at drikke, men også fungerer som rute mellem redepladsen og havet.

Pingvinerne ruger på æggene i 35 dage, hvor forældrene skiftes til at ruge og til at tage til havs og jage. Oftest dykker de til 5-30 meters dybde, men man har observeret dem dykke helt ned til 226 meters dybde for at jage krill, fisk og blæksprutter.

Når ægget er klækket, bliver den lille unge i reden, mens forældrene skiftes til at holde den varm og beskytte den. Efter omkring 65 dage er ungen stor nok til at ”flyve fra reden”. Så er de varmende dun skiftet ud med en fjerdragt, der kan tåle livet i vand.

Den hvidkindede pingvin er en glad øboer

De hvidkindede pingviner kan næsten slappe helt af, når de er på land. De fleste yngler nemlig på den lille ø Macquarie Island, og her har de ingen alvorlige fjender. Så det har sine fordele at bo på en isoleret ø! Visse andre fugle kan finde på at tage pingvinernes æg, men det er til havs, at de største farer lurer. Her bliver de voksne pingviner jagtet af leopardsæler, pelssæler og nogle gange af spækhuggere.

Livet er normalt trygt på Macquarie Island, og derfor trives de hvidkindede pingviner egentlig meget godt. De vurderes alligevel som værende næsten truede, da den lille bestand primært yngler på denne ene ø, og derfor er meget sårbar over for lokale katastrofer forårsaget af fx olieforurening.

Læs mere om trusler mod pingviner her

Bliv klogere på æselpingviner, der snart flytter ind i Kattegatcentret

Læs om Kattegatcentrets nye pingvinanlæg her

Få fakta og spændende viden om pingviner her

Fakta

Størrelse:

Max. 75 cm

Føde:

Krill, fisk og blæksprutter

Yngleområde:

Macquarie øen (Australien)

IUCN-status

Næsten truet

Hvor mange er der tilbage?

1.700.000

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her