Nyhed: Cool pingviner!
 
Olieforurening

Oliespild skader pingviner

Det er en katastrofe, når en hel koloni af pingviner svømmer ind i en olielækage. For olien klistrer fuglene sammen og gør, at pingvinernes fjerdragt ikke længere er en smart, vandtæt dykkerdragt.

Der bores efter olie i undergrunden mange steder i verden, også på havet. Olien transporteres på store skibe, og det hænder desværre, at noget går galt, så olien ender i havet.

Olie klistrer fuglenes fjer sammen

Hvis pingviner eller andre havfugle får olie på sig, har de meget svært ved at overleve. Olien klistrer fuglenes fjer sammen og ødelægger fjerdragten, så den ikke længere fungerer som en vandtæt dykkerdragt. Derfor er det en katastrofe, når en hel koloni af pingviner svømmer ind i en olielækage.

Pingvinerne kan indfanges og renses, men det er både dyrt og vanskeligt, og langt fra alle pingvinerne overlever. Det estimeres, at det koster omkring 600 kr., at rense én enkelt pingvin - så det er en omfattende, dyr og langsommelig affære, når flere tusind pingviner skal reddes.

Katastrofale olieudslip skader brillepingviner

Mere end 80% af alle brillepingviner yngler inden for en afstand af kun 100 km fra en stor havn, og samtidig ligger en af verdens mest befærdede oliesejlruter langs brillepingvinernes yngleområde. I 1994 og 1998 var der to katastrofale olieudslip, hvor hhv. 10.000 og 20.000 brillepingviner blev smurt ind i olie.

I gennemsnit bliver mere end 20% af brillepingviner smurt ind i olie hvert år.

Bedre forberedt på oliespild

I dag er man heldigvis bedre forberedt end nogensinde før på oliespild. Effekten af en olielækage bliver bremset hurtigere end før, og redningshold af eksperter og frivillige udfører effektiv og skånsom rensning af havfuglene.

Forskning viser heldigvis også, at de pingviner, der har været smurt ind i olie og er blevet renset, efterfølgende klarer sig præcis lige så godt som andre pingviner.

Hvad kan du gøre for at hjælpe?

Du kan beskytte pingviner mod oliespild:

  • Reducér dit CO2-aftryk, så behovet for olieprodukter og -processer mindskes
  • Vælg løsninger, der ikke benytter olie som energikilde eller materiale. Fx maskiner, der er drevet af elektricitet frem for olie


Pingviner er truet fra flere kanter

Pingvinen er desværre truet fra flere kanter. Du kan læse mere om de andre trusler nedenfor.

Bifangst: Pingviner fanges ved en fejl i fiskenet

Overfiskeri: Der mangler føde til pingviner

Klimaforandringer: Isen smelter

Invasive arter: Huskatten er knap så sød

Tab af levested: Pingvinernes hjem forsvinder

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her