Pingvinanlægget åbner i foråret 2022!
Brillepingvin

Brillepingvin: Det er faktisk solbriller, jeg har på

Brillepingvinerne hører ikke til i sne og isende kulde. De lever nemlig ved Sydafrikas vestkyst i 20-25 graders varme. Brillepingvinen er den eneste pingvin, der yngler i Afrika.

Brillepingvinen har lyserøde, fjerløse plamager over hvert øje. Det ligner lidt briller, og det fjerløse område køler brillepingvinen i varmen. Er det for varmt, kan brillepingvinen nemlig sende varmt blod til den bare hud, hvor det nedkøles.

Jeg bygger hule for at undgå spejlæg

Brillepingvinerne danner par, som holder i flere år. Hunnen lægger to æg i en hule, som udgraves i bunkerne af guano, der faktisk er pingvinernes ophobede, tørre fuglelort. Solen bager så hårdt på jorden, at varmen nærmest kan tilberede æggene, men i hulen er æggene både beskyttet mod den værste varme og mod rovdyr.

Fingrene væk fra mine æg og mit lort

I starten af 1800-tallet var der ca. 4 millioner brillepingviner, men 100 år senere var der kun 1,5 millioner tilbage, fordi det var almindeligt at spise brillepingvinernes æg. Det førte til en stor nedgang i antallet af brillepingviner, der blot lægger to æg om året, og derfor er sårbare overfor ægtyveri. Det er heldigvis ikke længere almindeligt at spise brillepingvinens æg, men andre faktorer såsom overfiskeri, oliespild og guanoopsamling truer nu brillepingvinen. I dag er der kun omkring 50.000 brillepingviner tilbage.

Fakta

Størrelse:

Max. 70 cm

Føde:

Fisk og blæksprutter

Yngleområde:

Sydafrika

Hvor mange er der tilbage?

50.000
Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2021
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her