Nyhed: Cool pingviner!
 
Overfiskeri

Der mangler føde til pingvinerne

Jo flere fisk, vi mennesker fisker op, jo sværere bliver det for pingvinerne at jage nok føde.

Pingviner finder deres føde i havet og lever blandt andet af fisk, blæksprutter og bittesmå krebsdyr kaldet krill. De havdyr fisker mennesker også efter. Enten fordi vi spiser dem selv, eller fordi vi bruger dem til at fodre andre dyr med.

Mennesker fanger pingvinernes føde

Antallet af pingviner er faldende, og en af årsagerne er, at vi fanger deres føde. Jo flere fisk der trækkes op af havet, jo sværere bliver det for pingvinerne at spise sig mætte. Derfor bliver pingvinerne nødt til at tage på længere jagtture i havet, for at fange nok byttedyr til mætte dem selv og deres unger.

Hvis der ikke er føde nok, kan de ikke opfostre deres unge, og de kan blive så afkræftede, at de slet ikke kan yngle, eller simpelthen selv dør af sult.

13 pingvinarter påvirkes af overfiskeri

13 ud af de ialt 18 pingvinarter påvirkes af menneskers overfiskeri af de fisk, der også står på pingvinernes menukort. Derfor er det vigtigt at have kvoter, som regulerer hvor mange fisk, der må fanges, så en bæredygtig bestand opretholdes. Det har betydning for både fisk og pingviner, men også for alle de andre dyr og planter i havets økosystemer.

At mennesker også kan lide pingvinføde, er et problem, som blandt andet påvirker humboldtpingvinen, der skal bruge ekstra meget energi på at fiske, før den kan mætte sig selv og sin unge.

Internationale kvoter og fredede marine reservater

For at undgå overfiskeri, fastsættes internationale kvoter for hvor mange og hvilke fisk og skaldyr, der må fiskes. Kvoterne skal sikre, at der kun fiskes den mængde bestandene kan tåle, så der er føde nok til både pingviner og andre rovdyr i havet, men også til fremtidige generationer af mennesker.

Det er desværre langt fra alle steder, fiskeriet er bæredygtigt og mange arter overfiskes. Der arbejdes på at lave flere fredede marine områder, hvor der ikke må fiskes. Det gælder fx i de farvande, hvor pingvinerne jager, så de ikke skal konkurrere med mennesker.

Æselpingvinerne nyder fx godt af et 18 millioner hektar stort marint reservat i det Sydindiske ocean. Her bliver der nemlig ikke fisket, så havets rovdyr har føden i fred for mennesker.

Hvad kan du gøre for at hjælpe?

Du kan heldigvis hjælpe pingvinerne og de millioner af andre dyr, der hvert år ender som bifangst i fiskenet. Det kan du gøre ved at:

  • Spis kun dyr fra havet, der er fisket på bæredygtig vis – se fx efter produkter, der er MSC-certificerede, når du køber fisk og skalddyr. MSC-mærket viser, at fiskeriet er bæredygtigt og skånsomt mod naturen. Du kan også købe fisk der er mærket NaturSkånsom. De er fanget med skånsomme fiskeredskaber
  • Spis opdrættede fisk, der er produceret i akvakulturanlæg. Her kan du kigge efter ASC-mærket eller Økologi-mærket

Pingviner er truet fra flere kanter

Pingvinen er desværre truet fra flere kanter. Du kan læse mere om de andre trusler nedenfor.

Forurening: Oliespild skader pingviner

Bifangst: Pingviner drukner i fiskenet

Klimaforandringer: Isen smelter

Invasive arter: Huskatten er knap så sød

Tab af levested: Pingvinernes hjem forsvinder

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her