Nyhed: Cool pingviner!
 
Bifangst

Trusler mod pingviner: Bifangst i fiskenet

Ligesom de forkerte fiskearter kan ende i et fiskenet, kan andre af havets dyr også ende som bifangst. Og det gælder også pingviner.

Selvom et fiskenet eller en fangstmetode er designet til at fange bestemte fiskearter, risikerer de at fange helt andre fisk, men også dyr som skildpadder, havpattedyr og havfugle. Når dyrerne sidder fast i et fiskenet, kan de ikke komme op til overfladen og få luft, og så drukner de.

400.000 havfugle ender hvert år som bifangst

Man mener, at 400.000 havfugle hvert år mister livet, fordi de sidder fast i fiskenet - og selv om pingvinerne er havfuglenes ultimative mestre i svømning, er de heller ikke i sikkerhed for menneskets fiskenet. De eminente dykkere er tilpasset livet i havet gennem millioner af år, men de har ikke lært at undgå mødet med fiskenet.

14 ud af de i alt 18 pingvinarter er fundet druknet i fiskenet.

35 guløjede pingviner drukner hvert år

De guløjede pingviner er gode dykkere, og de er derfor i stor risiko for at blive fanget i fiskenet og drukne.

Omkring 35 guløjede pingviner drukner hvert år i fiskenet. Det lyder måske ikke af mange, men med kun omkring 3.400 guløjede pingviner tilbage i verden, er det alligevel en betydelig andel.

Der findes effektive løsninger mod bifangst

Bifangst er en af de største kilder til havfugles død – men det er en trussel, der findes effektive løsninger imod.

BirdLife International leder ”The Albatross Task Force”, hvis mission er at reducere bifangst af havfugle. De arbejder på at udvikle tekniske løsninger mod bifangst af havfugle, og har fx implementeret teknologier i trawl- og linefiskeri, der har vist sig effektive i forebyggelse af fangst af albatrosser, verdens mest truede gruppe af havfugle. Det har reduceret antallet af dødfangede havfugle i Sydafrika og Namibia med 98-99%.

Simple tiltag gør, at havfuglene ikke bliver fanget:

  • Bundtrawlere og linefiskere får monteret skræmmeliner på fartøjet. Det er liner med lange, farvede snore, der fungerer som et fugleskræmsel, så fuglene holder sig på afstand
  • Vægt på liner med madding og fiskekroge, får krogene til at synke hurtigere, så færre fugle når at bide på og blive fanget ved overfladen
  • De fleste havfugle er aktive om dagen, så hvis der fiskes om natten, undgår mange havfugle at ende i nettet


Men pingviner fanges oftest i garn, som også kaldes gællenet, og på det område er der endnu ikke udviklet mange tiltag mod bifangst. Man forsker i, hvordan gællenettene kan gøres synlige for pingvinerne. Forskning har nemlig vist, at dværgpingviner kan skelne mellem net i forskellige farver, og de i meget mindre omfang svømmer ind i orange net end i gennemsigtige eller grønne net.

Hvad kan du gøre for at hjælpe?

Du kan heldigvis hjælpe pingvinerne og de millioner af andre dyr, der hvert år ender som bifangst i fiskenet. Det kan du gøre ved at:

  • Vær kritisk, når du køber fisk - hvordan er fiskene blevet fanget?
  • Gå efter fisk, der er fanget med bæredygtige metoder. Køb fx MSC-mærkede fisk og skalddyr. MSC-certificeret fiskeri er underlagt restriktioner, så det er mere bæredygtigt og skånsomt. Du kan også købe fisk der er mærket NaturSkånsom. De er fanget med skånsomme fiskeredskaber


Pingviner er truet fra flere kanter

Pingvinen er desværre truet fra flere kanter. Du kan læse mere om de andre trusler nedenfor.

Forurening: Oliespild skader pingviner

Overfiskeri: Der mangler føde til pingviner

Klimaforandringer: Isen smelter

Invasive arter: Huskatten er knap så sød

Tab af levested: Pingvinernes hjem forsvinder

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her