Pingvinerne kommer midt juli
Dværgpingvin

Jeg er verdens mindste pingvin!

Bliv klogere på verdens mindste pingvin, der på trods af sin lille størrelse er så almindelig i New Zealand, at der langs veje på færdselsskilte advares om krydsende pingviner.

Dværgpingvinen er verdens mindste pingvin!

Med sine max. 35 cm i højden, tager dværgpingvinen (Eudyptula minor) titlen som den allermindste pingvin i verden. Dværgpingvinen er blålig i farven, og overgangen fra det hvide bryst til den mørke ryg er ikke lige så skarp og veldefineret, som hos nogle af de andre pingviner.

Dværgpingvinen er den mest almindelige pingvin i New Zealand, hvor den yngler langs kysterne og på mange af de omkringliggende øer. Dværgpingvinerne findes også ved Australiens sydlige kyst.


Dværgpingvinen er noget af en early bird

Til forskel fra de andre pingviner, tilbringer dværgpingvinen natten på land. Når tusmørket falder på, samles pingvinerne i vandet ud for deres yngleområde og følges i land i små flokke.

Dværgpingvinerne og deres æg spises blandt andet af fugle og firben, og derfor tager de til havs for at jage, før solen er stået op. På den måde kan de bedre undgå nogle af de dagaktive rovdyr på land.

I havet skal de små pingviner være på vagt overfor rovdyr som hajer, sæler og spækhuggere. Heldigvis er dværgpingvinen en god lille dykker, hvilket deres latinske navn Eudyptyla minor også betyder. Dværgpingvinen er nemlig en eminent havjæger, som fanger fisk, blæksprutter og skaldyr max 20 kilometer fra kysten.

Dværgpingvinen lever det urbane pingvinliv

I Danmark er der færdselsskilte, som advarer om hjorte, der krydser vejen. I New Zealand advares der om krydsende pingviner. Dværgpingvinerne er nemlig ikke så bange for mennesker, og de er kendt for at danne kolonier i byområder i New Zealand, hvor de lever side om side med mennesker. De bygger ofte reder under og omkring huse ved kysten, og de små, nysgerrige pingviner kan sågar nogle gange findes på new zealændernes dørtrin.

Skal vi lave en omgang mere, skat?

Dværgpingvinerne bygger deres rede i en hule. De kan udgrave hulen under træer, mellem sten og klipper og under bygninger. Reden er aldrig langt væk fra stranden, så dværgpingvinerne nemt kan lunte til havs for at jage. Reden laves af pingvinparret i fællesskab, og alle parrene har deres reder tæt på hinanden, så de danner en hel ynglekoloni. Parret finder sammen til ynglesæsonen, og nogle gange holder parrene sammen i flere år og yngler sammen år efter år.

Hunnen lægger 1-2 æg i reden, og parret skiftes til at ruge, indtil æggene klækker efter cirka 36 dage. Herefter bliver ungen stadigvæk beskyttet og madet i 18-38 dage. Efter det slapper forældrene mere af, og holder kun øje med ungen om natten. Når ungerne er 50-65 dage gamle, kan de klare sig selv.

Dværgpingvinen og galapagospingvinen er de eneste pingviner, der kan lægge mere end én portion æg i løbet af en ynglesæson. Det er de færreste par, der gør det, men man har registreret par, der har opfostret hele tre kuld unger på et år!

Dværgpingvinen larmer og lugter af fisk

Dværgpingvinens smag for bylivet har givet den nogle usædvanlige pingvinudfordringer. Det er fx ikke ualmindeligt, at dværgpingviner forsøger at krydse veje og bliver kørt ned af biler. Netop derfor, er der lavet færdselsskilte, der beder bilister holde et vågent øje med små pingviner, der lunter over vejen.

En anden trussel mod dværgpingvinerne er de rovdyr der er indført i New Zealand af mennesker. Fx fanger katte, hunde og lækatte pingvinerne og deres unger, der ikke har kunnet nå at tilpasse sig et liv med den slags rovdyr. Læs mere om invasive rovdyr, der er en trussel mod pingviner

Samtidig kan dværgpingvinernes hang til at yngle tæt på bebyggelse være en udfordring. Nogle mennesker flytter simpelthen pingvinerne væk, fordi de er trætte af at blive vækket af høje kald, eller ikke bryder sig om lugten af opgylpet fisk, der bliver hældt i munden på en unge. Nogle steder har man derfor opsat ynglekasser til dværgpingvinerne, hvor de kan bo uden at blive forstyrret af mennesker – og uden selv at forstyrre.

Læs mere om trusler mod pingviner her

Bliv klogere på æselpingviner, der snart flytter ind i Kattegatcentret

Læs om Kattegatcentrets nye pingvinanlæg her

Få fakta og spændende viden om pingviner her

Fakta

Størrelse:

Max. 35 cm

Føde:

Små fisk

Yngleområde:

Australien og New Zealand

IUCN-status:

Ikke truet

Hvor mange er der tilbage?

470.000

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her