Nyhed 2022: Cool pingviner!
Galapagospingvin

Galapagospingvin: Jeg er verdens mest sjældne pingvin!

Bliv klogere på galapagospingvinen, der er den eneste pingvinart nord for ækvator - og den mest sjældne og mest truede pingvin på Jorden.

Galapagospingvinen i det tropiske paradis

Som man nok kan gætte ud fra navnet, så findes galapagospingvinen (Spheniscus mendiculus) på de tropiske Galapagosøer. Den findes på de fleste af de 19 Galapagosøer, men flest yngler på de to store øer Fernandina og Isabela.

Galapagosøerne ligger lige ved ækvator, og galapagospingvinen er den eneste pingvinart, der findes nord for ækvator. Det er nemlig langt fra alle pingviner, der lever i sne og kulde, og galapagospingvinen padler snarere rundt i et tropisk paradis.

Savner du romantik, så find dig en galapagospingvin

Galapagospingvinerne har oftest den samme mage hele livet. Når amorinerne stiger, skruer pingvinerne op for en kompleks flirten, der indebærer fælles fjerpudsning, finne high-fives og næb-dueller. Når forholdet er på plads, bygger parret rede sammen af grene og småsten. Reden bygges i huler og sprækker i den vulkanske stengrund på øerne. I sådan en hule er der nemlig god beskyttelse både mod den hårde sol og mod rovdyr.

Hunnen lægger to æg, som parret skiftes til at ruge på, mens den anden vordende forælder tager i havet for at jage. Det tager 38-40 dage for æggene at klække, og når de små, hjælpeløse unger kommer ud af ægget, passes de på reden i omkring to måneder. Derefter pylres der stadigvæk om dem, og først efter 3-6 måneder kan ungerne helt klare sig selv. Da der er varmt året rundt på Galapagosøerne, kan galapagospingvinerne nå at yngle hele 2-3 gange på et år.

Galapagospingvinen er verdens mest sjældne pingvin

Selvom Galapagosøerne kan virke som et paradis, står galapagospingvinerne overfor udfordringer, der er så store, at de ikke bare kan læne sig tilbage og nyde tilværelsen. Galapagospingvinen er nemlig både den mest sjældne og den mest truede pingvin på Jorden.

Det skyldes især klimaforandringer, der er en meget alvorlig trussel for dem. Forlængede perioder med varme havtemperaturer fører til ændringer i havstrømmene omkring øerne, og det har katastrofale konsekvenser for galapagospingvinerne. De er nemlig meget afhængige af havstrømmenes bevægelser, fordi de påvirker havets økosystemer og mængden af fisk i vandet. Når føden er knap, sulter pingvinerne og de får færre unger.

Siden 1980’erne er antallet af galapagospingviner faldet med 60%. Der er nu sølle 1.200 galapagospingviner tilbage, og det frygtes, at stigende temperaturer vil forstyrre og ødelægge balancen i havet omkring øerne endnu mere, og fuldstændigt udrydde galapagospingvinen.

På land kan galapagospingvinerne heller vide sig sikre. Invasive rovdyr som hunde, katte og rotter er et stort problem, fordi de går i pingvinernes rede og tager æggene og de hjælpeløse unger.

Læs mere om trusler mod pingviner her

Bliv klogere på æselpingviner, der snart flytter ind i Kattegatcentret

Læs om Kattegatcentrets nye pingvinanlæg her

Få fakta og spændende viden om pingviner her

Fakta

Størrelse:

Max. 55 cm

Føde:

Krill, fisk og blæksprutter

Yngleområde:

Galapagosøerne

IUCN-status:

Truet

Hvor mange er der tilbage?

1.200

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her